Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Kijk deze Culturele Netflix Tips

Met het verlengen van de avondklok, kan je wellicht wel inspirerende series gebruiken.  Want er is meer dan alleen hersenloos bingen. Kijk deze culturele Netflix tips en snuif cultuur via je televisie. Met als absoluut cultureel Netflix-hoogtepunt de serie Abstract.

Meer culturele thuistips vind je in de verzameling Een inspirerende tijd thuis.

Culturele Netflix tip Blown Away

1. Blown away | Netflix en glasblazen

Is glasblazen kunst of een ambacht? Over die vraag heeft schrijvend Nederland zich in 2018 tijdens de tentoonstelling Chihuly in het Groninger Museum al eens gebogen. Doordat glas meestal is toegepast, wordt het vaak omschreven als B-kunst. De serie Blown Away liet mij, net als de tentoonstelling in 2018, zien dat glas zeker kunst is. In tien afleveringen gaan Amerikaanse glasblazers met elkaar de strijd aan om de mooiste en best technisch best uitgevoerde sculpturen te maken.

Met buizen en bloedhete ovens worden de mooiste creaties ontworpen en geblazen. In relatief korte afleveringen (ca. 25 minuten) maken excentrieke types opdrachten de mooiste concepten en kunstwerken van dit fragiele materiaal. Je krijgt een beter beeld van het glas blaasproces, hoewel dit voor mij nog wel meer in beeld mag worden gebracht. En het leuke is: begin 2021 werd seizoen twee gelanceerd.

Culturele Netflix tips Abstract

2. Abstract | Culturele Netflix Top

Deze serie op Netflix raad ik iedereen direct aan. Door Abstract te kijken zie je hoe werelds meest vernieuwende kunstenaars denken en werken en hoe hun (toegepaste) kunst ons leven en denken beïnvloedt. Het gaat van kostuumonderwerp, tot lettervormgeving en van architectuur tot illustratie. De afleveringen zijn met heel veel zorg gemaakt, precies in de stijl van de betreffende kunstenaar. De serie krijgt enorm hoge waarderingen op IMdB en dat is helemaal terecht. Je ziet de kunstenaars achter de schermen, ontdekt nieuwe kunstvormen en raakt geïnspireerd door hun kijk op de wereld.

Cultuursnuiver tipte eerder al culturele podcasts. 

3. Big Flower Art | Bloemen, bloemen en nog meer bloemen 

Designwedstrijden zijn populair op Netflix. Het leuke is dat je je een aantal uur helemaal onderdompelt in een bepaald thema. Mijn laatste ontdekking is The Big Flower Fight waarin bloemisten, beeldhouwers en tuinontwerpers in acht afleveringen enorme kunstwerken maken. Per aflevering staat één thema centraal: eetbare planten, planten voor insecten of siergrassen. De vorm van het werk en de inhoud van de gebruikte planten en bloemen zijn daarin even belangrijk. Er ontstaan metershoge sculpturen: creatief en verrassend. En niet onbelangrijk: het is prachtig in beeld gebracht, inclusief Britse humor.

Culturele Netflix tip Interior Design Masters

4. Interior Design Masters | Inspiratie voor thuis

Vergeet Heel Holland Bakt en VTWonen. In deze realityserie van de BBC ontwerpen de kandidaten interieurs. In de strijd om de winst maken ze het concept en bouwen ze onder andere hotelkamers, kappers en modelwoningen. Ook komt het spanningsveld tussen opdrachtgever en designer veel aan bod. Want volgen de makers hun eigen ideeën of voegen ze zich naar degene die betaalt?  Net als in de andere genoemde Netflix competities geven de karakters van de deelnemers (en de uitvergroting daarvan) de serie vleugels.

Meer zin in ‘Kijk deze Culturele Netflix tips’? In dit genre is ook The World’s Most Extraordinary Homes een aanrader.

Info

Categorie

Kunst & Cultuur

Genre

Netflix

Kijk deze culturele Netflix Tips. Met als absoluut cultureel Netflix-hoogtepunt de serie Abstract