Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Een inspirerende tijd thuis!

een inspirerende tijd thuis

Het luisteren, kijken of lezen waard!

De maatregelen rondom Corona en de oproep zo veel mogelijk ‘sociale afstand’, zorgen hopelijk voor minder druk op de zorg. Maar het zorgt ook voor veel tijd thuis! Minder reistijd, geen sociale afspraken in de avond, maar ook voor veel ZZP’ers in o.a. de culturele sector geen klussen. Om deze tijd op een inspirerende manier door te brengen, verzamel en deel ik jouw luister, kijk of leestip online. Zodat je naast NOS bingen nog een creatieve, ontspannende of inspirerende optie hebt!

Deel dit bericht, zodat jouw inspiratielijst zo lang mogelijk wordt!

Liefs, Marit

p.s. Ik cureer en plaats, inclusief jouw naam, online!

Wat draag jij dit jaar op 5 mei om 75 jaar bevrijding te vieren.

Kort na de bevrijding van Nederland in 1945 riep verzetsvrouw Mies Boissevain op tot het maken van de Nationale Feestrok om zo de vrijheid te vieren. Een rok gemaakt uit verschillende stukjes stof met daarop dierbare herinneringen en data geborduurd. Ruim 4.000 vrouwen maakten zo’n rok die eenheid in verscheidenheid symboliseert. Nu, 75 jaar later zijn wij benieuwd naar wat jij, ondanks het Coronavirus, draagt om op 5 mei 2020 Bevrijdingsdag te vieren.

#watdraagjij5mei

De feestrok stond symbool voor vrijheid en eenheid. Welk verhaal vertel jij met jouw bevrijdingsoutfit? We zijn benieuwd naar jouw verhaal! Deel een foto of filmpje van jezelf in het kledingstuk op Instagram of Facebook en registreer je kledingstuk bij Verzetsmuseum Amsterdam. Net als de 4.000 vrouwen die na 1945 hun rok registreerden. Je ontvangt dan – net als toen, maar nu digitaal – een speciaal ontworpen officiële registratie-e-mail met stempel en uniek nummer. Hiermee wordt je outfit opgenomen in de digitale collectie van Verzetsmuseum Amsterdam en op onze website gepubliceerd.

Centraal Laat gaat online 

In deze bijzondere tijd gaat Centraal Laat even online door, zodat jij de eerste donderdag van de maand alsnog van culturele hoogtepunten kunt genieten. Op donderdag 7 mei gaat curator Nina Folkersma in gesprek met Marcelle en Krista van VPRO’s De Sekszusjes. Aanleiding is de grote surrealismetentoonstelling De tranen van Eros, die tijdelijk gesloten is voor publiek. In een Q&A gaan de drie dames in gesprek over het doorbreken van seksuele taboes de afgelopen eeuw, zowel in de kunst als in de media. 7 mei te zien op Instagram op de Livestream van Centraal Museum en De Sekszusjes. 

Online Challenge 

Art Rocks, de grootste Nederlandse muziekcompetitie die kunst en muziek
samenbrengt, introduceert de challenge Rock the House. Muzikanten, waarvan er veel thuiszitten door de Corona-crisis, kunnen zich laten inspireren door hun favoriete kunstwerk.

Sp(e)elregels 

 1. Kies een kunstwerk!
 2. Creëer een filmpje van minimaal 30 seconden waarin je jouw bijdrage performed of voordraagt met het gekozen kunstwerk in beeld. Jouw soundtrack, geïnspireerd op het kunstwerk, mag in spoken word, a cappella, instrumentaal, rap etcetera; alle genres zijn welkom.
 3. Klaar en tevreden, mail dan het filmpje (1 challenge per persoon) naar rockthehouse@artrocks.nl met je naam, titel kunstwerk en kunstenaar en de plek waar dit kunstwerk te vinden is.

Theater Thuis 

Als jij niet naar het theater kunt, komt Thuis Theater Utrecht naar jou! Tijdens de Coronacrisis zie je hier elke vrijdag een week lang een nieuwe registratie van een voorstelling uit ons archief. Er staat al een aantal voorstellingen online! 

Oost/West | Martine van der Veer 

De Maand van de Geschiedenis staat dit jaar in het teken van het thema Oost/West. Daarom deze thuistips met een Oost/West geschiedenistintje:

Kijken

 • The Last Czars (Netflix) over de laatste keizerlijke familie van Rusland, de Romanovs
 • Onze jongens op Java (BNNVARA), waarin veteranen vertellen over de politionele acties in Nederlands-Indië
 • Vaarwel Nederland (MAX), over Nederlanders die na de oorlog naar Canada, Amerika, Nieuw-Zeeland of Australië emigreerden

Luisteren

 • Man en de Maan (NTR NPO Radio 1) over een Nederlandse sterrenkundige die met China in zee gaat om naar de achterkant van de maan te reizen
 • Berlijn – Het verhaal van de muur (Klara) over de Duitse deling

Doen

 • Speel ouderwets een spelletje met een Oost/West-tintje, zoals Risk, Ticket to Ride of Zeeslag

Thuis Knutselen | Eva Luijkx 

Omdat de meeste kinderen de komende weken thuis zitten hebben wij van Ontwerpstudio Papier Souvenir iets bedacht: kinderen kunnen dagelijks knutselen met onze bouwplaten! De komende tijd plaatsen we dagelijks een knutselopdracht online waar jong (en oud) mee aan de slag kan. Het enige wat verder nodig is zijn potloden, stiften, een schaar, lijm (eventueel een doos) en een printer. Download de bouwplaat en aan de slag!  We zijn gestart met een 4-delige reeks genaamd #mijnpaastuintje en nu zijn we bezig met #mijnschildersatelier.

 

Fooi & Delen

Stort je een fooitje in de fooienpot? Door het Corona virus gaan onze werkzaamheden de komende maand niet door en dat betekent voor ons: geen inkomsten. Best spannend en iedere cent is welkom!
Deel je creatie met de hashtag #mijnpaastuintje of #mijnschildersatelier of #papiersouvenir dan plaatsen wij je werkstuk op onze social media kanalen. Bedankt en heel veel knutselplezier!

Koele Wateren | Anne Stolwijk

Koele Wateren liep echt ontzettend goed de afgelopen twee weken, we vinden het heel erg dat we de tentoonstelling nu niet kunnen laten zien aan bezoekers. Om iedereen toch het ‘Koele Wateren gevoel’ te geven, delen we elke dag korte verhalen en mini-podcasts over kunstwerken/kunstenaars uit Koele Wateren. Hier vind je deze verhalen. 

De komende weken vullen we deze pagina aan met inhoudelijke filmpjes en we zijn bezig met een wat uitgebreidere podcast serie. 

Daarnaast hebben we ook wat leuks voor kinderen (en creatieve volwassenen). Omdat alle activiteiten rondom Koele Wateren nu niet doorgaan, de scholen gesloten zijn en kinderen thuis zitten, hebben we gratis kleurplaten online gezet. Deze pagina vullen we aan met allemaal leuke thuis-doe opdrachten. Zo volgen er ook kleurplaten van Koele Wateren en een bouwplaat om een eigen bootje te maken. 

Afbeelding Annemiek van Duin

All time favorite podcasts lijstje | Niki – Studio Hamerhaai

Ik ben al een tijdje verslaafd aan die dingen (door Boudewijn aangestoken, dit is iets wat besmettelijk MAG zijn wat mij betreft) en ik probeer iedereen eraan te krijgen.
 • Damn Honey
 • De Correspondent
 • Naakt op een Kleedje
 • Met Groenteman in de Kast
 • Yous & Yay – New emotions
 • Echt Gebeurd
 • De Machine
 • In het Rijks
 • De Krokante Leesmap
 • De Verwondering
 • Bob (lees hier meer)
 • El Tarangu (lees hier meer)
Engelstalig:
 • Death sex & money
 • Ear Hustle
 • Heavy weight
 • Endless Thread
 • Where should we begin – Esther Perel
 • Criminal
 • 99% invisible
 • Reply all
 • This American Life
 • Hidden Brain
 • Dirty John

Kunstopdrachten

En dat kan je heel goed combineren met de kunstopdrachten die Annemiek van Duin heeft gemaakt. Goed om met kinderen te doen, of om jezelf uit te dagen. Want analoog bezig zijn en iets met je handen maken is altijd een fijne manier om de gedachten te verzetten.
Haar instagramhandle is @annemiekvanduin en als je de printables wilt, meld je je aan voor de nieuwsbrief en krijg je de link.

DE FILMS VAN LUX BIJ JE THUIS | Saffira Bure

Wil jij viervoudig Oscar-winnaar Parasite nog steeds een keer zien? Heb je Mind My Mind van de Nijmeegse filmmaker Floor Adams op je wishlist staan? Of wil je het onlangs uitgebrachte filmspektakel The Wild Goose Lake graag zien? Door de maatregelen rondom het coronavirus is een bezoekje aan LUX even niet mogelijk, maar gelukkig zijn maar liefst 61 van de (nieuwste) films en documentaires van LUX ook thuis te bekijken via Picl. Bovendien steun je LUX door hier een film te kijken! Kijk snel op picl.nl/lux.

Afbeelding NTR, de Zware Jas van Beatrix

Beatrix & Chagall | Warda El Shafiy

Ik raad iedereen aan De zware jas van Beatrix te kijken! De eerste aflevering was woensdagavond op tv bij ned2 en er komen dus meer. Hij is vast terug te kijken via NPO. Het is de moeite waard omdat het een inkijkje geeft in het leven van Beatrix en haar regeerperiode in een tijd waarin veel van ons niet geboren waren. Ze komt helaas niet zelf aan woord, maar wel mensen die dicht bij haar staan en stonden. Heel interessant!

Krabbé zoekt Chagall is ook erg interessant! Het is iedere dinsdag te zien, de eerste aflevering was afgelopen dinsdag. Krabbé gaat het leven van de grote kunstenaar af in de verschillende afleveringen en maakt hierbij ook gebruik van zijn kunstwerken. En mocht je het leuk vinden, dan zijn er nog meer seizoenen van Krabbé zoekt Picasso, Van Gogh en Gauguin.

Afbeelding BBC

Onontdekte parel! Mireille Bregman

Call the Midwife

Een kijktip is de heerlijke serie ‘Call the midwife!’ gemaakt door de BBC. Inmiddels 8 seizoenen rijk, allemaal op dvd verkrijgbaar. Het speelt zich af in de jaren ’50 en ’60 in de Londense volkswijk Poplar, East End. De vroedvrouwen, die altijd bergen werk hebben, wonen in bij de nonnen, die ook verpleegsterswerk verrichten. De serie is een prachtige mix van humor en serieusheid, armoedige kinderen en knappe dames en heren.

Gran Hotel

Een kortere serie die bijna niemand kent, is het Spaanstalige ‘Gran hotel’. Geweldig!! Drie seizoenen over de rijke familie Alarcon die een groot hotel bestiert rond 1900. Een jonge ober, Julio, komt er werken met de bedoeling een mysterie uit te zoeken. Ondertussen valt hij -uiteraard- voor de Alarcon-dochter Alicia. De gehele serie zit ontzettend goed in elkaar, met genoeg gezwijmel, humor, mysterie… alles. De muziek zul je je ook altijd herinneren. Als je alle afleveringen bekeken hebt, kijk je jaloers naar degenen die er nog aan moeten beginnen.

De Boekenkrant

En tot slot  een korte schaamteloze reclame-uiting voor een product dat ik zelf mede in elkaar zet: de Boekenkrant. Toch serieus nu: ik zag in de eerste dagen na de oproep om al ons sociaal contact te beperken meerdere berichten van mensen die zich niet konden concentreren op een leuk boek. De Boekenkrant is daarom misschien wat fijner: geen ellenlange recensies en vlotte interviews met schrijvers. Steeds meer boekhandels verspreiden ‘m gratis, dus haal ‘m op!

Brabant Remembers | Tamara Ernst 

Wat een vreemde situatie! Twee weken geleden hadden we een prachtig openingsweekend van Brabant Remembers achter de rug en nu kunnen we De Kunst van Vrijheid niet bezoeken of ervaren. Drie manieren om toch het verhaal erachter te zien:

 • Lees de persoonlijke Brabantse oorlogsverhalen, gebundeld in een boek Brabant: Brug naar de Vrijheid, en via brabantremembers.com te lezen.
 • Met Tim Haars maakten we verschillende roadmovies langs de verschillende onderdelen van Kunst van Vrijheid. Heel erg de moeite waard. Om het verhaal. Om te inspireren.
 • Tot slot kan je ook deze blog lezen, waarin je er door de foto’s en tekst toch een beetje bij bent.

Een podcast, een boek & een film | Iris van den Brand (geschiedenisleraar)

Podcast

OVT (via de vaste podcast apps). Het vaste radioprogramma van radio 1 praat je in twee uren bij met het laatste nieuws in de wereld van geschiedenis. Actuele historische onderwerpen worden op een aantrekkelijke wijze verwoord. Heel fijn en inspirerend om te luisteren.

Boek

 ‘T Hooge Nest van Roxanne van Iperen (ook te beluisteren via de Luisterbieb als je lid bent). Een fantastisch aangrijpend boek over het leven van een Joods gezin in de Tweede Wereldoorlog. Je wordt meegenomen in hun verhaal: in hun dagelijkse leven, in het onderduiken en in de concentratiekampen. Fantastisch boek om in één keer te verorberen – het laat een heftige indruk op je achter.

Film

Riphagen (Netflix). Een Nederlandse oorlogsfilm over een bad guy in de Tweede Wereldoorlog. Het laat de andere kant zien van de oorlog die je eigenlijk liever niet wilt zien. De film pakt je en je moet weten hoe het afloopt. Bij deze film heb ik opdrachten gemaakt voor de leerlingen van de middelbare school. Heb je hierin interesse? Stuur me een berichtje!

Boekentip | Floor van den Elsen

Onlangs las ik het boek ‘De kunst van het waarnemen’ van Rob Walker. Als docent aan de School of Visual Arts deelt Rob 131 oefeningen om beter te leren kijken. Niet naar je scherm of je telefoon, maar juist om je heen. Door een geluidskiekje te maken, de kamer waar je net was na te tekenen of een recensie te schrijven over je dag. En als je geen zin meer hebt, staan er genoeg inspirerende voorbeelden in van curatoren, fotografen, verzamelaars, boeken en andere fascinaties. 

Een Bitterzoete Tijd | Rens Bleijenberg 

Bitterzoete route 

Een straatnamenroute in de wijk Lombok, Utrecht. Natuurlijk leuker als je het loopt met een gids, maar ook vanachter je laptop/telefoon/scherm kan je de route lopen. Ga dan naar de website www.bitterzoeteroute.nl en loop mee. 

De route neemt je mee langs de koloniale straatnamen van Lombok met het doel om jou te informeren en het gesprek op gang te brengen over ons koloniaal verleden. De route gaat langs de straatnamen die vernoemd zijn naar J.P. Coen en Van Heutsz, maar staat ook stil bij fysieke herinneringen aan ons koloniaal verleden. 

IDFA gratis filmcollectie

Een enorme collectie met gratis documentaires die bij IDFA hebben gedraaid. Documentaires uit allerlei landen met allerlei onderwerpen. Er zit voor iedereen wel iets interessants tussen!  

His and Herstory Podcast 

De podcast die het verleden linkt aan het heden! Geen lange, serieuze afleveringen, maar luchtige korte podcastafleveringen waarin iedere aflevering een persoon centraal staat. Tijdens de afleveringen wordt aan de hand van een individu een grotere ontwikkeling in de geschiedenis in kaart gebracht. Dit proberen de hosts Vincent en Rens op een zo luchtige en begrijpelijke manier te doen om zo een toegankelijke podcast te zijn en te blijven.

His and Herstory is niet alleen interessant voor diegenen die geschiedenis ademen, maar ook voor diegenen die de wereld om zich heen net iets beter willen begrijpen dan de dertig minuten voor dat ze onze podcast luisterden. Te beluisteren via je favoriete podcastapp, zoals Spotify en Podcast voor iOS. 

Tips over vrouwen | Jasmijn Groot

Zelfs in bizarre tijden als deze blijft het belangrijk om het werk ván vrouwen en óver vrouwen met elkaar te delen. Laat je tijdens je quarantaine dus inspireren door dit lijstje.

 • Serie! Fleabag (2016-2019) is de door Phoebe Waller-Bridge geschreven, geregisseerde en geacteerde serie over het turbulente leven van een jonge vrouw in Londen. Te streamen via Amazon Prime Video of aan te schaffen via bol.com
 • Film! Gentleman Jack (2019) is een kostuumdrama, gebaseerd op het leven van Anne Lister (1791-1840): grootgrondbezitter, dagboekschrijfster, lesbienne. Te zien via Ziggo HBO
 • Netflix! Wat als ja de genderongelijkheid zou omdraaien? Regisseuze Éléonore Pourriat speelt met dit idee in haar film Je ne suis pas une homme facile (2018) die te vinden is op Netflix
 • YouTube! In Golden Dawn: A Personal Affair (2016) infiltreet journaliste Angélique Kourounis de Griekse neonazi partij om erachter te komen wat er in de hoofden van de volgers omgaat. Te vinden op YouTube (in het Engels en in het Grieks, beide met ondertiteling)
 • Contacteer Linda Duits voor gesigneerde versies van haar boeken Dolle Mythes (2017) en Seks op z’n Duits (2018) via haar site lindaduits.nl of haar Instagram @lalalalinder.

 

Virtueel Reizen & DIY | Femke Knoop 

 • The Metropolitan Opera streamt vanwege het coronavirus gratis operavoorstellingen op hun website. De eerste voorstelling is Carmen van Bizet, een aanrader! Metropolitan Opera | Home
 • Musea bezoeken vanuit je luie stoel met Google arts & culture. Je kan met Google Streetview door jouw favoriete en nog nooit bezochte musea wandelen
 • Via MoMA Learning leer je alles over moderne kunst, abstract expressionisme en nog veel meer: MoMA | MoMA Learning
 • Meer leren? Volg een gratis online cursus via bijvoorbeeld FutureLearn of Coursera
 • Leer een taal! Of spijker verloren gegane taalkennis bij met de app DuoLingo.
 • Ik lees nu ‘De man in de rode mantel’ van Julian Barnes, geïnspireerd op het portret dat John Singer Sargent in 1881 maakte van dr. Samuel Pozzi (dat ook te zien was in de tentoonstelling High Society in het Rijksmuseum). Barnes schept een fascinerend beeld van het Belle Époque. Must-read voor kunst- en cultuurliefhebbers.
 • Het Groninger Museum komt tijdens de sluiting iedere week met een quarantaine doe-tip, om thuis lekker creatief aan de slag te gaan. De eerste opdracht is ‘maak je eigen bevrijdingsrok’: Quarantaine doe-tips! | Groninger Museum

 

Foto van Street Art Cities 

Online de straten afstruinen naar Street Art | Didi Steen

Als lid van de internationale groep ‘street art cities’ heb ik veel street art in Utrecht in kaart gebracht! Deze groep van street art hunters van over de hele wereld delen hun foto’s van street art plekken in hun stad online. Zo kun je via de website www.streetartcities.com steden opzoeken en een virtuele street art tour maken. Is jouw stad al compleet? Vul aan! En na het Coronavirus kan je weer een streetartrondleiding boeken!

Een podcast, een film en een boek! | Tessa Hofland

Thuiswerken is niet minder werken. Thuiswerken is dus niet rustiger aan doen, en als je klussen net allemaal geannuleerd zijn dan loopt de druk helemaal hoog op. Tijd om (een poging te doen om)  tot rust te komen. Het is ook niet mijn sterkste punt, maar met deze podcast, films en boeken lukte het absoluut.

 • Podcast Bob (VPRO) Meer hierover lezen? Kijk snel hier
 • Casablanca, alle oude A Star Is Born-films (1937, 1954 en 1976), Rear Window
 • Pride and Prejudice door Jane Austen / Twelve Years As A Slave door Solomon Northup / Zorro door Isabel Allende

Een verzameling podcasttips? Kijk dan hier! 

Instagramtips? Volg:

Info

Wat

Kijk, luister en lees-tips!

Datum

17 maart 2020

Meedoen?

Wat te doen?

 • Deel in max. 100 woorden jouw tip met cultuursnuiver2@gmail.com
  • Titel & Waar is het te zien / luisteren?
  • Waarom is het de moeite waard?
 • Het kan een podcasttip zijn, een mooi boek, of een te kijken documentaire. Ik maak ook een categorie overig.
 • Het wordt een groeilijst, waarbij ik jullie tips steeds aanvul.