Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Vijf podcast tips over Kunst! Van design tot muziek

Podcasts luisteren is voor mij cultuur snuiven: je leert nieuwe dingen, wordt vermaakt of geïnspireerd. Maar er zijn ook verschillende Nederlandse podcasts te tippen die speciaal gaan over kunst en cultuur. Daarom hier vijf tips van luisterverhalen waar je bij weg kunt dromen en door geraakt kunt worden. Hier vind je vijf Nederlandse podcasttips over Kunst en Cultuur!

1. Verwondering | een podcast over design

Deze podcast gaat over design en je hoort verhalen achter bekende en interessante concepten. Want, zo stellen de makers, ‘als je anders gaat kijken, ga je meer zien’. Deze podcast wordt gemaakt door Harald Dunnink, zelf ontwerper, oprichter van ontwerpstudio Momkai en medeoprichter van De Correspondent.

In dit seizoen, het tweede seizoen, gaat hij met gasten in gesprek over hun werk en over wat hen verwondert. In het eerste seizoen praat Harald met journalist en tevens mede-oprichter van De Correspondent Ernst-Jan Pfauth over thema’s die van belang zijn bij het ontwerpproces, zoals tijdloosheid, selectiviteit, budget. Maar ook over Disney, ruimtevaart, Da Vinci en kaarten. Zowel Harald als Ernst-Jan bespreken voor hen inspirerende voorbeelden.

Meest visuele podcast

Zoals de makers zelf claimen is dit de meest visuele podcast ooit gemaakt. Bij iedere aflevering maakt Harald namelijk een visuele tijdlijn met alle afbeeldingen waar gedurende het gesprek over wordt gesproken of aan gerefereerd.

Waarom het luisteren waard?

Ik leerde inderdaad anders kijken naar bijvoorbeeld winkelconcepten en Google Maps, leerde allerlei nieuwe namen in de designwereld kennen en neem vaak de moeite de foto’s in de podcastcollectie te bekijken tijdens het luisteren!

2. Klassieke Mysteries | De true crime in klassieke muziek

In deze serie van AVRO TROS en NPO Radio 4 komen true crime en klassieke muziek samen. Wist jij namelijk dat er rond de dood van veel componisten grote raadsels hangen? Muziekkenner Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde gaan als twee detectives op pad om te onderzoeken hoe grote componisten als Mozart, Haydn en Liszt aan hun einde zijn gekomen. Waarom lijkt Mozart zijn eigen dood te voorspellen in zijn laatste requiem? Wordt Haydn’s hoofd uit zijn graf gestolen? En waar ligt het hart van Chopin? Deze vragen worden onderzocht als een echte true crime podcast!

Waarom het luisteren waard?

Het leuke is dat de Nieuwdorp veel van de klassieke muziekgeschiedenis weet en dat beide makers daadwerkelijk naar de plekken als Wenen toe reizen. Hierdoor ga je als luisteraar mee in de bizarre verhalen uit de tijd van de grote componisten. Speciaal in deze Coronatijd maken ze nu korte ‘Mini-Mysteries’ waarin ze bizarre verhalen van minder bekende componisten uit de klassieke muziekgeschiedenis bespreken.

Cultuursnuiver verzamelt meer tips om thuis te doen! 

3. Kunst is Lang | en het leven kort

In deze podcast kom je eindelijk te weten wat het idee is achter die kunstwerken die je ziet in galerieën en musea. En geen honderd woorden op een tekstbordje, nee, ruim een uur in je oren. Luuk Heezen interviewt in samenwerking met digitaal kunstmagazine Mister Motley elke week bekende en minder bekende hedendaagse kunstenaars over hun werk. Beide makers vinden dat er te weinig tijd is op mainstream media voor hedendaagse kunst en brengen daar met deze podcast verandering in.

Waarom het luisteren waard? 

En daarmee kom je pas echt te weten wat de kunst betekent en waarom het de moeite waard is het te zien. Je bent even zoet met luisteren,  inmiddels staan er 125 uur aan luistermateriaal online. Bij mij zorgde deze podcast ervoor dat ik mijn eerste kunstwerk kocht, omdat ik verliefd werd op de ideeën en concepten van deze kunstenaar.

4. Naakt op een kleedje | Vrouwen in de kunst 

Vrouwen in musea zitten vaker naakt op een kleedje, dan dat ze de kunst die je bekijkt zelf hebben gemaakt. Recent onderzoek van de Volkskrant onder 28 Nederlandse musea met kunstcollecties laat zien dat slechts 17 procent van de kunstwerken in de collectie en 28 procent van de tentoonstelde werken gemaakt is door een vrouw. En door deze achterstand in representatie willen podcastmakers Yuki Kho en Heske ten Cate een podcast maken over vrouwen in de kunst.

Waarom het luisteren waard?

De podcast-afleveringen van twintig minuten zijn een ode aan de vrouwelijke kunstenaar en haar werk en een vrouwelijke gast. Beide worden beeldend, bijna poëtisch beschreven. De besproken kunst is heel divers door de verschillende gasten die worden uitgenodigd. Door te luisteren leerde ik nieuwe werken en kunstenaressen kennen!

5. Misia | Wie is deze vrouw? 

Misschien ken je Misia Sert (1872-1950), een invloedrijke muze en pianiste in de salons van Parijs in de vroege twintigste eeuw. Grote kans dat je haar – net als ik – niet kent. Haar tijdgenoten en kunstenaars uit haar netwerk ken je waarschijnlijk wel: Renoir, Picasso, Debussy en Diaghilev. Misia is in de vergetelheid geraakt, slechts een zelf gedicteerde memoires is van haar over (en wat is daar precies van waar?).

Waarom het luisteren waard?

Radiomaker Katharina Smets, musicologe Sofie Taes en componist Frederik Neyrinck gaan op zoek naar wie deze fascinerende en invloedrijke vrouw was en maakten er een driedelige podcast vol muziek van. Parijs was aan het begin van de twintigste eeuw dé culturele plek. Misia blijkt de spil van een enorm cultureel netwerk waarin onder andere Claude Monet, Renoir en Coco Chanel zich bevinden. Een mooie podcast waarmee deze Misia Sert uit de vergetelheid wordt getrokken.

Info

Categorie 

Kunst & Cultuur 

Genre

Interviews & Verhalende podcasts

Podcasts over tijdloosheid, selectiviteit, budget. Maar ook over Disney, ruimtevaart, Da Vinci en kaarten. Ik leerde er inderdaad anders van kijken!