Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Vijf podcasttips over geschiedenis en muziek

Per maand worden er honderden podcast de ether in geslingerd, allemaal potentiële luisterparels. Maar net als bij series bij Netflix of goede boeken: welke podcasts moet jij luisteren? In de podcastjungle helpt Cultuursnuiver je de beste luistertips te vinden! Lees in deze blog over vijf podcasttips over geschiedenis en muziek!

Podcast Making an Opera

Making an Opera is mijn grote podcast ontdekking van dit najaar. Journaliste Stef Visjager volgt zeven jonge zangers tijdens de kans van hun leven: de wereldpremière van een nieuwe opera bij de Nationale Opera in Amsterdam. Internationale talenten worden gescout en gevolgd in de anderhalf jaar naar de wereldpremière van Ritratto. En dat betekent een voer voor een dramatische opera achter de schermen: audities, ruzies, onderlinge strijd en liefde. Met als dieptepunt de Coronacrisis die enorme invloed heeft op de première en het maakproces. Het luisteren voelt als een uniek kijkje tussen de coulissen waar je normaal alleen het einderesultaat ziet.

Podcasttip over geschiedenis en klassieke muziek

Hoe kwamen de grote componisten aan hun einde? Om menig virtuoos hangt een mysterie. Waar is bijvoorbeeld het hart van Chopin? En hoe kon Liszt twee keer doodgaan? In de podcast Klassieke Mysteries van AVROTROS en NPO Radio 4 gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar antwoorden. Ze duiken in het mysterie, gaan op reis en interviewen deskundigen. Op zoek naar de antwoorden op vragen als waarom had Haydn twee schedels en voorspelde Mozart zijn eigen dood. Inmiddels zijn er met vier seizoenen al heel wat smeuïge mysteries ontrafeld.

Naast deze vijf podcasttips over geschiedenis en muziek deelde ik eerder de podcast Tijdgeest over vreemde ideeën in de geschiedenis .

Podcasttip GeschiedLied

Welk liedje zing jij hard mee, waarvan je pas later de echte betekenis van de tekst meekrijgt? Bij mij krijg ik die betekenis vaak in de vorm van een geëngageerd muziekcollege tijdens bijvoorbeeld de Top2000. Neem dit concept, maar dan in podcastvorm en je hebt GeschiedLied. 3FM DJ en historicus Joost Schulte duikt in historische gebeurtenissen die bezongen worden in meezingers. Wist je bijvoorbeeld dat er achter de hit ‘I don’t like Mondays een bloedige schoolshooting schuilgaat? Muziek en geschiedenis samen in een podcast dus!

Podcasttip over vrouwelijke geschiedenis en muziek

Als ik zeg Mozart of Schumann, aan wie denk je dan? Grote kans dat je Wolfgang of Robert denkt. Maar deze virtuoze componisten waren niet de enige muzikale telgen uit de familie. Voor NPO Radio 4 en AVRO TROS is het tijd voor vrouwelijke componisten. Want hoewel jij ze misschien niet direct kunt opnoemen, betekent dat niet dat ze er niet waren. Het vergt een ander perspectief, maar je krijgt er een heel nieuw deel van de klassieke muziekgeschiedenis voor terug. Historicus Agnes Cremers, musicoloog Simone Leuven en journalist Rebecca van der Weijde (ook bekend van Klassieke Mysteries) duiken in het leven van Maria Anna Mozart, Fanny Mendelssohn, Clara Shumann, Alma Mahler en Lili en Nadia Boulanger. In de podcast Muziek is een vrouwelijk woord.

Podcasttip Muziek is een vrouwelijk woord

Als ik Beethoven zeg, denk jij dan aan een het hondenras de Sint-bernard of aan de klassieke componist? Denk je aan de film en zou je als beginner een eerste introductie in de klassieke muziek willen hebben? Dan is deze podcast wat voor jou. In ‘Beethoven is meer dan een hond’ vertellen Jet en Fieke op een hele toegankelijke manier over een muzieksoort waarover vaak gewichtig wordt gesproken. Ze geven een spoedcursus in de geschiedenis van de klassieke muziek. In vijf afleveringen van een half uur vertellen ze over componisten, de grootste hits maar ook de etiquettes.

Info

Categorie

Podcast

Genre

Interviews & Verhalende podcasts