Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Tijdgeest

Podcast fan

Als groot podcast liefhebber laat ik jou graag weten welke luisterverhalen de moeite waard zijn. Dit populaire medium met alleen geluid kent veel verschillende genres, zoals interviews, journalistieke reportages en verhalende podcast. Ik vind het ideaal om te luisteren als ik in de trein zit, of ’s avonds even niet de concentratie heb om een boek te lezen. Welke podcast je moet luisteren? Tijdgeest gaat over vreemde ideëen uit het verleden en is op iedere podcast-app te beluisteren.

Vreemde ideeën uit de geschiedenis verklaard

De geschiedenis zit vol kleine, gekke verhalen die de moeite waard zijn om te weten, maar eigenlijk nooit de geschiedenisboeken bereiken. Vaak omdat deze ideeën gebaseerd waren op misvattingen of ronduit als schokkend werden gezien. Ze werden weerlegd en stierven een stille dood. Maar in de podcast Tijdgeest worden deze vreemde ideeën door radiomaker Julie Blussé verklaard en in de context geplaatst. De podcast heeft een fijne tijdspanne: tussen de 10-15 minuten! Je leert leuke feitjes voor op feestjes en snapt beter waarom dingen in de geschiedenis gebeurden (en dat ze niet alleen maar ‘dom of stom’ zijn in retrospect).

Waarom hadden wetenschappers begin 20e eeuw het plan hadden apen en mensen te kruisen? Waar zijn de relieken van Sint Nicolaas? Een podcast over een vrouwenbeweging in de jaren zeventig waarin iedereen lesbisch moest zijn en waarom ontstond er een massale Duitse zelfmoordgolf aan het einde van de Tweede Wereldoorlog? Alle afleveringen zijn compleet anders van gedachtegoed en tijd.

 

Je vindt meer podcasts in deze verzameling

Info

Wanneer uitgekomen

2017

Genre

Verhalende podcast

maker

OVT & SOLAPAROLA