Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Vijf musea die absoluut niet saai zijn!

Een museum saai? Absoluut niet. In deze blog ‘vijf musea die absoluut niet saai zijn’, deel ik mijn lievelingsmusea. En ze zijn allemaal met een Museumkaart te bezoeken.

Nederland kent ongelooflijk veel verhalende musea. Gericht op een persoon, een periode of een thema. Door deze verhalen op vernieuwende manieren te vertellen, word jij onderdeel van het verhaal. Waarom zou je erover lezen, als je het kunt beleven? Deze musea raakten mij en zorgden voor een super cultureel dagje uit. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

Een museum heeft vaak tijdelijke tentoonstellingen en delen die in principe altijd blijven. In deze blog richt ik mij op de laatste groep, zodat je ze altijd kunt bezoeken. En natuurlijk: verspreid over heel Nederland.

1. Nationaal Militair Museum | een stoer museum

In Soesterberg, tussen Amersfoort en Utrecht, vind je op een enorme vliegbasis het Nationaal Militair Museum. Het onderwerp van dit museum is defensie en het leger. Doorgaans niet direct een thema waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Maar hier weten ze het militaire erfgoed tot leven te krijgen. Met grote installaties, spellen en persoonlijke verhalen krijgt defensie een gezicht.

Hangende vliegtuigen en tanks vullen de grote museumhal. Avontuur en tactiek hangen in de lucht. En vaak zijn de tijdelijke tentoonstellingen relevant en aansprekend. En ook op het buitenterrein kan je veel doen, zoals rijden in tankjes. Je kunt bij goed weer met de OV fiets vanaf Amersfoort fietsen, want echt goed bereikbaar zonder auto is het museum niet.

2. Beeld en Geluid | Hilversum

We blijven in de buurt van Utrecht. In Hilversum, op het mediapark staat het in 2023 heropende Beeld en Geluid. In dit interactieve museum voor gezinnen gaat het over de media in de breedste zin van het woord. Over games en influencers, over hoe de krant tot stand komt. Maar ook over verleidingstechnieken in reclames en de negatieve gevolgen van sociale media.

Je wordt ontvangen door een chatbot in de museumapp, die het museum op jou afstemt. En vanaf dat moment kan je van alles doen: vlogs maken, een krant samenstellen en een game ontwerpen. Het museum is in eerste instantie gemaakt voor kinderen, maar ook mijn museumvriendin en ik konden uren spelen en reflecteren op de thema’s.

Thuis cultuur snuiven? Lees hier de beste Netflixtips.

3. Museum Boerhaave | Leiden

Dit Leidse universiteitsmuseum, Museum Boerhaave, is een parel midden in de stad. Je ontdekt de belangrijkste ontdekkinge uit vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis, zoals de microscoop. Met interactieve spellen en installaties leer je wat de impact van deze ontdekkingen is en denk je mee over de vragen van vandaag. En dat start al bij het begin. Je gaat zitten in het anatomische theater en krijgt vijf eeuwen geschiedenis te zien in deze replica uit 1594. Hoe ziet de mens er van binnen uit?

Vervolgens loop je langs de ‘gouden eeuw van de wetenschap, de Nobelprijswinnaars, de wiskunde en het onderdeel over ziekte en gezondheid. Als echte alfa heb ik veel geleerd en raakte ik betrokken en bevlogen over de grote vragen die de wetenschap probeert te beantwoorden.

4. Openluchtmuseum | Geschiedenis van alle dag

Een dagje rondstruinen in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is altijd een feest. Je wandelt door de geschiedenis van alle dag, door de eeuwen heen. Of je pakt de historische tram. Immaterieel erfgoed en de oude ambachten hebben een belangrijke plek in het museum. Je komt schapen, molens en moestuinen tegen en leert over de industriële revolutie en de tweede wereldoorlog.

 Wil je meer weten over de Nederlandse geschiedenis? Ook de canon van Nederland is hier te zien. Een interactieve tentoonstelling van de jagers en verzamelaars tot nu.

Extra tip

Een extra museum dat absoluut niet saai is? Hou je van het Openluchtmuseum? Kijk dan ook eens bij het Zuiderzeemuseum, in Enkhuizen.

5. Kamp Vught en Amersfoort 

Een bezoek aan Kamp Vught zal je niet snel vergeten. Tijdens de Tweede Werldoorlog was dit het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. De barakken en het kampterrein zijn indrukwekkend, de vaste tentoonstelling vertelt de context van deze plek en de oorlog. Geen luchtig uitje, wel één die je lang bijblijft.

Net zo indrukwekkend en goed gemaakt is Kamp Amersfoort. In dit straf-  en doorvoerkamp op de grens van Leusden hebben in totaal 47.000 mensen gevangen gezeten. De verhalen van de gevangenen zijn indringend weergegeven, onder de grond van het kamp.

Extra tip ‘musea die absoluut niet saai zijn!’

In dit rijtje past ook ‘mijn eigen’ Paleis Het Loo. Met het thema ‘Koningshuis’ en de 17e eeuwse tuinen vertelt het museum verhalen over Oranje, de relatie tussen Nederland en het koningshuis en het groen. Met sinds 2023 een volledige nieuwe uitbreiding onder het voorplein. Maar of mijn eigen werkplek de moeite waard is, laat ik graag aan jou.

Info

Categorie

Kunst & Cultuur

Genre

Musea

Vijf musea die absoluut niet saai zijn om in het weekend te bezoeken!