Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Utrechtse Kastelen en Buitenplaatsen

De zomer van 2020 staat in het teken van het (her)ontdekken van je eigen ‘achtertuin´. Samen met Dainahara van Explore Utrecht neem ik jullie graag mee naar bijzondere plekken rondom Utrecht. De eerste tips zijn de buitenplaatsen en kastelen op de Utrechtse Heuvelrug, tussen Utrecht en Amersfoort. Er zijn er legio te vinden; zo is thuisblijven zeker geen straf. Wij gingen op culturele ontdekking op de fiets en in dit blog ´Utrechtse Kastelen en Buitenplaatsen´ deel ik mijn tips, zodat jij weet waar je heen kan.

Ontdek de verborgen parels in regio Utrecht

Lees hier over ons bezoek aan de Utrechtse regio en bezoek binnenkort zelf deze parels. We fietsen langs: Huis Doorn, Kasteel Kerchebosch, Slot Zeist, Landgoed de Paltz en Slot Zuylen.

Keizerlijke grond bij buitenplaats Museum Huis Doorn

Op dit landgoed met een flinke Engelse landschapstuin staat het woonhuis van Keizer Wilhelm II, de laatste keizer van Duitsland. Na de Eerste Wereldoorlog was het onrustig in Europa. De Tsarenfamilie was vermoord en ook in Duitsland dreigde de revolutie. In 1918 ging de Duitse keizer, bang voor de onrust, naar zijn legerhoofdkwartier in Spa. Hierna werd Wilhelm afgezet, waarna hij asiel aanvroeg in Nederland. Met meer dan zestig treinwagons vol bezittingen kwam hij aan in de buurt van Doorn, waar hij al snel Huis Doorn betrad.

Wilhelm deed officieel afstand van de troon en kreeg toestemming om een selectie te maken van de inboedels van zijn paleizen in Duitsland. Tot zijn dood woonde hij er met zijn eerste en tweede vrouw. In het museum zie je zijn woonvertrekken en bezittingen. Zijn mausoleum is nog altijd te bezoeken op het landgoed. Door complicaties bij de geboorte, had Wilhelm een kortere, niet goed werkende arm. Dit is goed te zien bij zijn uniformen en kleding, de ene mouw is een stuk korter dan de andere.

Zwerven door de oude stijlkamers

In het huis kan je met gids rondlopen door de mooie stijlkamers. Door de vele kennis en leuke trivia van de gids, leer je veel over de bijzondere geschiedenis van deze plek. Maar er is meer te zien. Bijvoorbeeld een overzichtstentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog. Doordat Nederland neutraal is geweest gedurende de Eerste Wereldoorlog (1914-1919), zijn er maar weinig plekken waar dit verhaal wordt verteld. Samen met wisselende tentoonstellingen met een maatschappelijk thema, zoals bijvoorbeeld over vluchtelingen, is Huis Doorn een leerzaam en veelzijdig museum.

Praktische informatie

Kaartjes reserveer je hier 

Adres: Museum Huis Doorn: Langbroekerweg 10, 3941 MT Doorn
Ben je met de auto zet de navigatie dan op Langbroekerweg 8

Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00

Omgeving Utrecht: Picknicken bij Slot Zeist

Vanaf Doorn kan je richting Zeist fietsen. In deze regio vind je verschillende Utrechtse kastelen en buitenplaatsen, zoals Slot Zeist, waar je in de zomermaanden kunst genieten van een uitgebreide picknick in de slottuinen. Dit slot stamt al uit de 17e eeuw en heeft door de eeuwen heen verschillende adellijke bewoners gehad. De afgelopen jaren zijn er rond het Slot ook verschillende beelden geplaatst. Met een programmaboekje van de Beeldenroute kan je er zo’n vijftig vinden.

Lunchen bij Kasteel Kerckebosch

Een andere optie voor een tussenstop is het 100-jaar oude Kasteel Kerckebosch. Dit kasteel is nu ingericht als hotel en restaurant maar werd in 1911 gebouwd door jonkheer Egbert Lintelo de Geer. Het kasteel heeft veel historische en antieke elementen, zoals enorme glas in loodramen. Het is een mooie plek om te lunchen.

Praktische informatie

Picknick bij Slot Zeist reserveer je hier: https://www.slotzeist.nl/
Adres: Zinzendorflaan 1, 3703 CE Zeist

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 11.00 – 17:00

 

Kasteel Kerckebosch reserveer je hier: https://www.kasteelkerckebosch.com

Adres: Arnhemse Bovenweg 31, 3708 AA Zeist

Dwalen over buitenplaats Landgoed de Paltz

Vanaf Zeist fiets je via een mooie route, langs het Nationaal Militair Museum, naar Landgoed de Paltz. Deze plek kende ik echt nog niet! Een prachtig groot landgoed van ruim 80 hectare is eind negentiende eeuw vormgegeven door landschapsarchitecten Copijn en Springer. De bewoners van het landgoed hebben allemaal hun sporen nagelaten. Zo is er midden op het terrein een kluizenaarsgrot en doolhof aangelegd. Centraal op Landgoed de Paltz staat een buitenplaats, met daarin de Galerie van Herman van Veen, onder andere de bedenker van Alfred Jodocus Kwak. Je vindt er zijn kunst, boeken en ideeën. In het weekend zijn er verschillende rondleidingen over het terrein. Alle details in het bos, van de kabouterhuisjes tot de naambordjes van weggetjes, maken het sowieso al de moeite waard om lekker rond te struinen.

Praktische informatie

Meer informatie over theater en kunst op landgoed De Paltz vind je hier!

Adres: Vliegdennen 13, 3734 GC Den Dolder

Openingstijden: maandag tot en met zondag van 08.00 – 17.00

Sterke vrouwen op Utrechts kasteel: Slot Zuylen

Als je vervolgens terugfietst naar Utrecht kom je bij de laatste stop: Slot Zuylen. Dit bijzondere slot herbergde, naast een heel adellijk geslacht, ook hele bijzondere, sterke vrouwen, zoals schrijfster Belle van Zuylen. Zij werd in 1740 geboren en woonde tot haar 31e in Slot Zuylen. Belles verlichte ideeën botsten vaak met de traditionele opvattingen van haar familie. In haar eerste boek, Le Noble, beschreef zij de vastgeroeste gewoontes van de adel. Ook over haar huwelijk was ze heel uitgesproken. Toen zij een huwelijksaanzoek kreeg, schreef zij terug: “Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid.”

Je loopt met een informatieve audiotour door de vertrekken van de welgestelde families. Daarnaast is zijn de tuinen en de omgeving van het slot ook zeker de moeite waard. Zo wordt het slot omringd door een slangenmuur. De bochten in de muur zorgen voor beschutte plekken waardoor bijzondere, mediterrane planten en bomen kunnen groeien in deze tuin.

Praktische informatie

Kaartjes reserveren voor Slot Zuylen kan via: https://www.slotzuylen.nl/
Audiotour: https://www.slotzuylen.nl/bezoek/audiotour-geheimen-van-de-gids/

Adres: Tournooiveld 1, 3611 AS Oud zuilen

Openingstijden: donderdag tot en ment zondag 11.00 – 16.00

Een rondje Utrechtse Kastelen en Buitenplaatsen

Huis Doorn, Slot Zuylen, Slot Zeist, Landgoed de Paltz en Kasteel Kerckebosch zijn wat mij betreft met recht parels uit de regio te noemen! De Kastelen en buitenplaatsen op de Utrechtse Heuvelrug zijn zeker een culturele fietstocht waard. Benieuwd welke kastelen en buitenplaatsen nog meer de moeite waard zijn? Kijk dan op de website van Visit Utrecht.

 

Deze blog is onderdeel van de serie Parels in de Regio, een initiatief van Cultuursnuiver en Explore Utrecht. ‘De Utrechtse Buitenplaatsen en Kastelen’ kwam tot stand in samenwerking met RBT Heuvelrug & Vallei’

Nog meer Cultuur snuiven in en rondom Utrecht? We hebben nog meer mooie plekken om Utrecht te ontdekken.

Info

Categorie

Parels in de regio

Waar

Huis Doorn, Slot Zuylen, Slot Zeist, Kasteel Kerckebosch, Landgoed de Paltz

Van Keizer Wilhelm naar Belle van Zuylen. Van Kastelen naar Buitenplaatsen. Verken je ‘achtertuin’ en fiets door de Utrechtse regio!