Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Een dag cultuur snuiven in Otterlo en Ede

Ontdek culturele hoogtepunten op de Veluwe

Denk je bij Ede vooral aan burlende herten en prachtige fietstochten over de Veluwe? Ik tot voor kort wel! Maar een dagje cultuur snuiven in Otterlo en Ede verraste me door de veelzijdigheid: de regio heeft moderne kunst, straatkunst en street art. Samen met Dainahara van Explore Utrecht ontdek ik deze dag nu mijn eigen regio, de Veluwe. In deze blog ‘een dag cultuur snuiven in Otterlo en Ede’ lees je wat we deden en kijk voor meer culturele tips op Bezoek Ede

Het tegelmuseum in otterlo

Het dorp Otterlo ken ik van lange wandelingen over Het Nationaale Park De Hoge Veluwe en de ingang naar het Kröller-Müller Museum. Hoog tijd om verder rond te kijken. Ik pakte vanuit Apeldoorn de bus en stapte na twintig minuten busrit door de bossen uit. Vanuit Utrecht en Ede is het ook snel en gemakkelijk te bereiken. Dainahara en ik bezochten eerst het Nederlands Tegelmuseum. Het museum toont de grootste collectie wandtegels en tegeltableaus vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek.

Bijzondere collectie tegels

We werden rondgeleid door conservator Johan Kamermans die inging op het proces van tegels maken, het ambacht en de ontwikkeling door de eeuwen heen. Wist je bijvoorbeeld dat tegels werden gebakken bij hele hoge temperaturen, waardoor alleen de kleuren blauw, paars en geel sterk genoeg waren de oven te overleven. Ook blijkt er al vanuit de zestiende eeuw een uitwisseling plaats te vinden tussen oosterse en westerse tegelpatronen en culturen. Dit wordt onder andere uitgelegd in de tijdelijke tentoonstelling ‘raakvlakken tussen Oost en West’.

Klein maar fijn

Het museum is klein maar heel fijn en laat je met nieuwe ogen naar het ambacht van tegelsmaken kijken. Een speciaal ingerichte Helene Kröller-Müller kamer laat zien dat ook deze verzamelaar interesse had in wandtegels en tegeltableaus. Tot haar collectie behoren ook tegels die door Stijlgroep kunstenaar Bart van der Leck (1876-1958) zijn geschilderd.

We lunchen bij De Waldhoorn en bekijken alle dagjesmensen en fietsers die door het dorp rijden. Voor een volgend bezoek staan zeker park de Hoge Veluwe en het woonhuis van Helene Kröller-Müller, Jachthuis Sint Hubertus, op de wenslijst.

Ede: internationale Straatkunst en Street art

Maar deze dag staat Ede op het programma. We pakken de bus, die ons in vijftien minuten naar het centrum brengt. Deze middag start namelijk het culturele seizoen met het openluchtfestival Zomerbries. Cultura Ede organiseert jaarlijks een festival met internationale straatkunst en gezelligheid. Dit jaar is de Belgische koordansgroep Lyapunov te gast, die op 32 meter hoogte van de Oude Kerk naar het Museumplein loopt, bijna 300 meter lang.

Zomerbries op hoogte

Verder is er muziek op hoogte, op vijf balkons spelen Edese artiesten live muziek. Heerlijk om te zien dat het culturele seizoen weer geopend is. Komende maand is er op cultureel gebied veel te doen in de stad. Kijk op de website voor iets wat bij jou past.

Street Art Cities

In Ede is ook veel permanente kunst in de openbare ruimte te vinden. Op onverwachte plekken vind je grote muurschilderingen en onopvallende stencilart. Met de app street art cities wandelen wij langs verschillende murals en graffitiwerken. Ik hou ontzettend van het zoeken naar streetart: je bekijkt de stad met andere ogen en komt vaak op plekken die je anders zou missen.

Tijdens een dag cultuur snuiven mag het een goede maaltijd niet ontbreken. Die hebben we gevonden bij restobar Catcher. Een viergangen verrassingsmenu was heerlijk – fijne herfstige gerechten maakten de dag compleet.

Praktische informatie

Street Art in Ede · Street Art Cities

Een dag cultuur snuiven in Otterlo en Ede

Een dag cultuursnuiven in Otterlo en Ede was een fijne manier om deze regio beter te ontdekken. De landelijkheid van Otterlo en de culturele activiteiten in Ede maakten het afwisselend. De omgeving heeft overigens nog veel andere mogelijkheden, dus je kunt je er zeker een weekend vermaken.

Benieuwd wat er nog meer te doen is rond Ede? Kijk dan op bezoek-ede.nl.

Deze blog is onderdeel van de serie Parels in de Regio, een initiatief van Cultuursnuiver en Explore Utrecht. ‘Een dag cultuur snuiven in Otterlo en Ede’ kwam tot stand in samenwerking met Ede Marketing

Nog meer Cultuur snuiven in Nederland? We hebben nog meer mooie blogs om bijvoorbeeld de regio Utrecht te ontdekken.

Info

Categorie

Parels in de regio

Waar

Nederlandse Tegelmuseum, Zomerbries Ede, Street Art Ede

Wist je bijvoorbeeld dat tegels werden gebakken bij hele hoge temperaturen, waardoor alleen de kleuren blauw, paars en geel sterk genoeg waren de oven te overleven.