Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Wat zijn podcasts en waarom zou ik er naar luisteren?

Ben jij nog geen podcastliefhebber? Dan leg ik je hier graag uit wat dit medium is en waarom jij het moet proberen. Dit medium wint aan populariteit en dat is niet zonder reden: het is een gemakkelijke manier om je te vermaken, verrassen en interesseren. Cultuursnuiver helpt je in de podcastjungle de relevante en interessante podcasts te vinden!

Wat zijn podcasts?

Maar voor we doorgaan naar de voordelen eerst de belangrijkste vraag: wat is een podcast? Podcasts zijn audio-uitzendingen die je op je eigen tijd kunt luisteren. Het zijn speciaal voor dit medium gemaakte afleveringen. Met verschillende genres, zoals interviews, journalistieke reportages en verhalende hoorspelen. Het aanbod van podcasts is oneindig, waardoor over elk onderwerp dat je kunt bedenken wel een podcasttitel te vinden is. De meeste podcasts zijn gratis en makkelijk te beluisteren op apps op je telefoon.

Wist je trouwens dat podcasts al best oud zijn? Met de opkomst van internet eind jaren negentig ontstond ook het opnemen en later terugluisteren van radiofragmenten. Maar de afgelopen vijf jaar heeft het luisteren en maken van mooie verhalen speciaal voor dit medium echt een vlucht gemaakt. Nu is het een vast onderdeel van verschillende mediabedrijven, zoals in NPO Radio 1 en de VPRO.

Waarom zou ik starten met het luisteren van podcasts?

Deze audioverhalen hebben veel voordelen! Hier vijf redenen waarom ik aanraad te starten met podcasts luisteren:

  1. De mogelijkheden zijn eindeloos. Iedere hobby of onderwerp kan je vinden binnen dit medium. En niet snel, maar uren kan je je verdiepen in jouw niche.
  2. Het voelt heel dichtbij. Doordat je alleen, op je eigen tijd, de verhalen in je oren krijgt, voelt het alsof je bij het gesprek bent of dat het verhaal speciaal voor jou is opgenomen.
  3. Het luisteren kan altijd. Op de fiets, in de trein, voor het slapen gaan, de podcast is doordat je slechts je telefoon nodig hebt, altijd dichtbij!
  4. Je raakt geïnspireerd of hoort iets nieuws! Net als bij een goed boek of mooie film kan een mooie podcast je ontroeren of nieuwe inzichten geven.
  5. Het is inhoudelijk en niet vluchtig. De tijd om een podcast te maken is ongelimiteerd, geen vijf minuten item in het journaal of 500 woorden in de krant. Je kunt uren luisteren naar je favoriete podcasts.

Hoe luister ik een podcast?

Zoek, klik aan, doe je oortjes in en gaan!

Podcast luisteren met apps

Apple heeft een eigen podcastapp standaard op je telefoon staan. In deze app kan je podcasts zoeken en ontdekken. Als je een interessante titel hebt gevonden, kan je afleveringen luisteren! Ook kan je je abonneren waardoor nieuwe afleveringen automatisch in je bibliotheek verschijnen.

Andere apps waar je podcasts op kunt vinden zijn: Spotify, Podcastaddict, PocketCasts en Radiopublic. Deze apps werken hetzelfde: je zoekt de titel en slaat het op in je bibliotheek waardoor je gemakkelijk jouw favoriete podcasts kunt luisteren.

Podcasts luisteren via websites 

Veel podcasts hebben ook een eigen website waarop ze hun audioverhalen presenteren. Podcastmakers zoals NPO Radio 1, VPRO en Dag en Nacht media hebben zelf ook hun podcasts verzameld op hun website. Ook op Cultuursnuiver kan je gemakkelijk doorklikken naar de plek waar je podcasts kunt luisteren.

Hoe vind ik de beste podcasts?

Net als bij goede Netflix-series of een boek, is het vinden van goede podcasts het lastigst. Want hoe vind je binnen al het aanbod iets dat jou? Ik ben groot podcastfan en laat jou graag weten welke luisterverhalen de moeite waard zijn. Ik vind het ideaal om te luisteren als ik in de trein zit, of ’s avonds even niet de concentratie heb om een boek te lezen. Op mijn website help ik jou te vinden wat relevant en interessant is om te luisteren. Zelf een tip? Mail mij via contact.

Info

Categorie

Waarom podcasts luisteren? 

Genre

Podcast

Ben je nog niet verslaafd? Lees dan snel!