Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Streetart in Utrecht
Bunbun in Lombok tijdens de Streetart tour door Utrecht

Op een regenachtige zondagochtend op de Neude liep ik mee met de Street Art Tour van Greetingfromutrecht. Om de week organiseert zij een instaprondleiding in de binnenstad van Utrecht waarbij je op zoek gaat naar tags, throw-ups, stickerart en pieces. Voor mij allemaal nieuwe termen en een nieuwe vorm van kunst.

We starten bij het eerste de beste elektriciteitskastje waar verschillende vormen van sticker art op te zien zijn. Je hebt stickers als reclame, voor (politieke) statements en je hebt ware kunststukjes. Doordat de gids veel contact heeft de kunstenaars, weet ze er veel over te vertellen. Zo is door heel Utrecht een agressief konijn, als tegenhanger van Nijntje, te vinden. Deze sticker art wordt gemaakt door BunBun030. Vroeger was hij verliefd op een meisje, dat hij een knuffelkonijn wilde geven. Zij wees hem echter af, waarna het voor hem een symbool werd. Als je door Utrecht loopt zie je op de gemiddelde lantaarnpaal een andere BunBun.

Je hebt street art in verschillende gradaties. Zo heb je tags waarmee je laat zien dat ‘je er was’ (hoe hoger de tag of hoe zichtbaarder de plek voor camera’s, hoe meer de tag waard is). Eén stapje hoger is de ‘throw up’, een uitgewerkte tag met twee kleuren. Weer eens stapje hoger is de piece, vaak gemaakt met spuitbussen. Je hebt verschillende crews die, zowel illegaal als legaal, de mooiste muurschilderingen maken.

Voor de Utrechters zijn de volgende kunstenaars leuk om in de gaten te houden. De Strakke Hand maakte in opdracht van de Sleutelkoning aan de Voorstraat een affiche uit de jaren dertig. Ook in opdracht van het Centraal Museum maakten deze creatievelingen prachtige werken van de schilder Pyke Koch en de laatste aanwinst: De Luitspeler van Dirck van Baburen in het kader van de Caravaggiotentoonstelling, te zien in Kanaleneiland.

Ook Kabouter (KBTR) is een bekende Utrechtse figuur. Het is onduidelijk wie de kabouter overal in Utrecht laat verschijnen, maar hoe meer ik er op let, hoe meer ik er ontdek. Een ander, helaas gestopt, project in Utrecht is de #straathaikoe. Op verschillende plekken in het centrum zijn haiku’s (gedichtjes van drie regels) op de muren geschreven. Voor mij is het leuke van deze street art tour dat je met andere ogen gaat kijken naar de straten waar je dagelijks doorheen loopt en fietst.

Info

Wanneer

1 Jan – 12 Dec 2020

Plaats

Utrecht

Plek

Stedelijk Museum

Categorie

Muziek