Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Podcasts over Goed en Fout in de Tweede Wereldoorlog

In 2020 deel ik mooie verhalen en projecten rondom 75 jaar Vrijheid. Want met het verdwijnen van ooggetuigen blijft het belangrijk stil te blijven staan bij de betekenis van vrijheid en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Naast mooie kunstprojecten, tentoonstellingen en boeken, verschenen er dit jaar ook verschillende podcasts. Graag licht ik twee podcast uit, omdat ik het interessant vind dat goed en kwaad hier door elkaar heen lopen. Dit zijn de Nederlandse podcasts Jodenverraadsters en de Familie Romeijn. 

Goed en Kwaad is niet zo zwart-wit in de Tweede Wereldoorlog

Als we het over de Tweede Wereldoorlog hebben praten we vaak in termen van goed en fout, verzetshelden en nazi’s, slachtoffers en moordenaars. We maken films, musicals en boeken over een verzetsheld en vertellen het liefst deze moedige verhalen uit onze eigen familie door. Maar deze weergave vertekent en simplificeert de werkelijkheid. Naast dat er tussen goed en fout een enorm grijs gebied is; leefde ook het grootste gedeelte van Nederland ook gedurende de oorlog ‘gewoon’ zijn leven. Ze waren noch moedig, noch fout. Slechts 5% van de Nederlandse bevolking zat in het actief verzet. Ongeveer evenveel mensen kozen de kant van de Duitsers, en waren dus ‘fout’. In deze twee podcasts loopt juist dit gegeven door elkaar heen. 

Podcast De Familie Romeijn 

Het liefst stammen we allemaal af van een verzetsheld, maar wat als de verhalen die door de familie gaan, anders lijken te zijn. In deze podcastserie gaan de zusjes Aafke en Anneke Romeijn op zoek naar de waarheid achter de familieverhalen, die steevast eindigen met ‘ja ik weet het ook niet precies’. Zo gaat het verhaal dat een oom, Aart Romeijn, in dienst van de SS stierf aan het Oostfront en zou oom Gerrit verdiend hebben met het smokkelen van documenten. En de opa van Aafke en Anneke, bleef tijdens de oorlog werken in Amsterdam.

Het belang van de derde generatie

Aan de hand van interviews met familieleden en archiefonderzoek komen Anneke en Aafke veel te weten over hun geschiedenis. Het is interessant dat juist Aafke en Anneke Romeijn, met een beetje afstand tot de geschiedenis, in staat zijn te kijken hoe familiegeschiedenissen worden onthouden en verzwegen. Juist die afstand in tijd zorgt ervoor dat de derde generatie nieuwe vragen kan stellen en objectiever naar de antwoorden kan kijken.

Cultuursnuiver verzamelt meer tips rondom 75 jaar vrijheid, zoals de podcast Tante Jos!

Podcast De Jodenverraadsters

Door de wereldwijde pandemie ontstaat theater nu ook op plekken buiten het theater, zoals in de podcast De Jodenverraadsters. Deze podcast vertelt het verhaal van de Joodse Ans van Dijk en Rosa Roozendaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zij gedwongen tot een keuze: of andere Joden verraden, of zelf gedeporteerd worden. Ze kozen voor het eerste en deze podcast laat zien hoe moeilijk het was daadwerkelijk in het verzet te gaan en wat dat voor gevolgen had.

Info

Categorie

75 jaar vrijheid 

Genre

Interviews & Verhalende podcasts

Goed in Fout waren niet zo makkelijk te benoemen in de Tweede Wereldoorlog