Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Twee indrukwekkende podcasts over zelfdoding

Twee podcasts over een ingewikkeld onderwerp op een heel mooie manier gemaakt. Zelfdoding. Eén podcast over iemand die het van dichtbij meemaakte, één van iemand die zelf met die gedachte speelde. Jaarlijks spelen naar schatting 400.000 Nederlanders met de gedachte een einde te maken aan hun leven, maar er rust een groot taboe op het praten hierover. Dit gebeurt juist wel in de podcasts Verstrikt en Waarom.

De podcast Waarom 

De Vlaamse podcast Waarom gaat over de 18 jarige Bjorn die in 1997 besliste zelfmoord te plegen. Eva Moeraert, toentertijd een vriendin van Bjorn, gaat op zoek naar antwoorden. In zes afleveringen blijkt een vriendschap Bjorn fataal te zijn geworden. Een podcast over vriendschap, rouw, verdriet van twintig jaar geleden en schaamte.

De podcast Verstrikt 

In de persoonlijke podcast Verstrikt van Omroep Gelderland gaat Maarten Dallinga in de provincie Gelderland op zoek naar verhalen om zijn eigen zwarte periode beter te kunnen begrijpen. Hoe is het om suïcidaal te zijn, hoe is het als mensen die dichtbij staan suïcidaal zijn, de taboes en hoe gaat de zorg om met zelfdoding? Deze onderwerpen komen aan bod in vijf afleveringen.

Beide podcasts luisterde ik met een lach en een flinke traan, en ook leerde ik er veel van. Daarom raad ik ze hier aan.

Info

Wanneer uitgekomen

2019

Genre

Verhalende podcast

maker

vpro & omroep gelderland