Afgelopen week werd ik geïnterviewd of kunst in de openbare ruimte in Utrecht. Bij het voorbereiden, bleef het motto van de podcast ‘Verwondering’ in mijn hoofd hangen: als je beter kijkt, ga je meer zien. Dit is bij uitstek zo als je buiten loopt. Kijk bewust om je heen en er valt je iets op wat je nooit eerder zag. Deze vier podcast tips over architectuur en openbare ruimte leren je anders kijken naar je vertrouwde omgeving. Allemaal Nederlands en te luisteren in de bekende podcastapps.
De podcast Verwondering vind je trouwens in de blog ‘Vijf podcast tips over kunst! Van design tot muziek’.

1. Ongesigneerd | een podcast over onopvallend design
Eigenlijk is alles wat je ziet of gebruikt ontworpen. Het fietspad, de brievenbus, de stoeptegel: achter alles zit een idee. In de podcast ‘Ongesigneerd’ van de VPRO gaan Tjitske Mussche en Laura Stek in gesprek met designers en gebruikers van onopvallend design.
Geïnspireerd op de Amerikaanse podcast 99% Invisible duiken ze in de straatnaambordjes, het paspoort en de lantaartpaal.
Architectuur en de openbare ruimte
Op deze interactieve kaart zie je dat ook achter het urinoir en het geluid van een auto een grootse theorie schuil gaat.
Waarom het luisteren waard?
Ik leerde inderdaad anders kijken naar bijvoorbeeld het ontwerp van de treincoupé. We kennen misschien de ontwerpers niet bij naam, maar na het luisteren van deze korte afleveringen begrijp je wel de vaak grootse achterliggende ideeën.

2. Bauhaus | Invloedrijke architectuur
In 2019 was het honderd jaar geleden dat de vormgevings- en architectuurstroming ‘Bauhaus’ in Weimar werd opgericht. Na de Eerste Wereldoorlog was deze school ervan overtuigd dat architectuur de wereld kon verbeteren. Bauhaus richtte zich op functionele industriële kunst en ambacht. De Vlaamse radio Klara maakte de achtdelige podcastserie ‘Bauhaus’ waarin de invloedrijke stroming, de opkomst en de kunstenaars worden besproken.
Waarom het luisteren waard?
De Bauhaus stroming had een enorme invloed op de ontwerpgeschiedenis en is ook historisch heel interessant. Persoonlijk wist is hier nog weinig vanaf, maar na het luisteren van deze acht afleveringen ben je weer helemaal op de hoogte. De podcast van Klara zijn sowieso de moeite waard.

3. Landmassa | Architectuur en de openbare ruimte
Kunsthistorici Ariadne Onclin en Michelle Gulicks bespreken samen de openbare ruimte. Met kennis van zaken praten ze in een luchtig gesprek over actuele onderwerpen in de architectuur zoals Fastfood vastgoed, het nieuwe huis van Guus Meeuwis en landschapsvervuiling.
Waarom het luisteren waard?
Onclin en Gulicks weten waar ze het over hebben en bespreken onderwerpen waar ik nog nooit echt bij stil heb gestaan. Leuk om te luisteren en leerzaam dus!

4. Dat kan m’n kleine nichtje ook | Kunst in de openbare ruimte
In het derde seizoen van ‘Dat kan m’n kleine nichtje ook’ wandelen Noortje Veldhuizen en Gisbert van Baalen langs openbare kunst in Nederlandse steden. Waar zij in de eerste twee seizoenen in de lege musea te vinden waren, bespreken ze nu het soort kunst waar maar weinig bij stil wordt gestaan. Kunst in de openbare ruimte valt misschien niet altijd op, maar staat er altijd met een reden. In de eerste aflevering lopen Noortje en Gisbert door Rotterdam.
Waarom het luisteren waard?
Nu we door het Coronavirus alleen buiten kunnen cultuursnuiven, is deze alternatieve kunstroute zeker een goed idee. Het start en stopt bij het station en de route komt beschikbaar op Instagram.
Info
Categorie
Kunst & Cultuur
Genre
Interviews & Verhalende podcasts
Podcasts over de omgeving die je zo ontzettend goed kent. Maar door beter te kijken, ga je meer zien. Met een beetje hulp van deze vier podcast tips over architectuur en de openbare ruimte!