Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Permanent Destruction – The HM Concert

Theater Utrecht speelt bijna weer in haar eigen theater De Paardenkathedraal! Van 5 t/m 8 februari is daar hun nieuwe voorstelling vol feminisme te zien: Permanent Destruction – The HM Concert. Cultuursnuiver stelde Lenette Vlasman van Theater Utrecht een paar vragen over de nieuwe voorstelling, radicaal feminisme, ongemak en laagdrempeligheid.

Het is bijna zover, Theater Utrecht speelt weer thuis! Waarom hebben jullie Permanent Destruction – The HM Concert gemaakt? 

Theater Utrecht is continu op zoek naar nieuwe, artistieke mogelijkheden en vormen in het theater om relevante thema’s te bespreken. Daarbij werken we vaak met bestaand en historisch materiaal, zoals in dit geval het compromis werk van de  Duitse auteur en regisseur Heiner Müller (1929-1995). Theatermaakster Naomi Velissariou geeft met haar performance op radicale wijze aan wat voor haar de essentie is van Heiner Müllers werk, door het te ontleden en transformeren aan de hand van de thema’s vrouwenhaat, seksisme en feministisch extremisme.

Als ik de trailer kijk, zie ik een heftig stuk. Wat gaan we zien en ervaren?

De inhoud is behoorlijk heftig, inderdaad. Maar de vorm is dan weer heel toegankelijk! Bezoekers worden keihard met hun neus op ongemakkelijkheden gedrukt – onderwerpen die in de hedendaagse samenleving eigenlijk vaak taboe zijn, maar waar gewoon over gepraat zou moeten worden. Als iemand het theater uitloopt en dagen later nog steeds bezig is met het onderwerp, is de voorstelling voor ons een succes.

The HM Concert is het tweede deel van een post-dystopisch drieluik (dat is het tegenovergestelde van een utopie, red), en de muziek – variërend van pop en techno tot trap en punk – is een rauwe uiting van al die taboes uit de huidige beeldcultuur. Een popband, dansmoves en rake teksten uit de speakers. Het is tegenstrijdig: je wil én gewoon dansen, maar ondertussen word je serieus aan het denken gezet.

Waarom moeten wij dit stuk zien?

Laat je raken! Dit stuk maakt het seksisme, dat alomtegenwoordig is in de wereld van de popindustrie, voelbaar. Naomi zei eerder daarover: “Wanneer ik nadenk en gesprekken voer over thema’s als seksisme, misogynie, paternalisme, #MeToo, dan lijkt het wel alsof er een radicale stem in mij wakker wordt. Daar zit een woede die zo groot is dat ik hem niet eens helemaal toe durf te laten. Hij voelt gevaarlijk. Ik word bang van de agressie ervan, de destructieve kracht. Dat die misschien nog wel groter is dan waar hij tegen gericht is. Die woede wil ik in The HM Concert tegen het licht houden. Honoreren, maar tegelijkertijd ook observeren. In de voorstelling presenteert mijn alter ego een radicaal tegengeluid tegen de paternalistische onderdrukking: feministisch terrorisme.”

 

Permanent Destruction – The HM Concert was van 5 t/m 8 februari te zien februari te zien in de Paardenkathedraal in Utrecht.

Info

Wanneer

februari 2020

Plaats

Utrecht

Plek

Paardenkathedraal Utrecht 

Categorie

Voorstelling

“Als iemand het theater uitloopt en dagen later nog steeds bezig is met het onderwerp, is de voorstelling voor ons een succes.” – Lenette Vlasman, Theater Utrecht