Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

CULTUURSNUIVER

op locatie

De eerste Cultuursnuiver op locatie 

Zaterdag 1 februari bezochten we met de eerste Cultuursnuiver op Locatie de tentoonstelling Foute Boeken?  in Huis van het Boek. Na koffie en Haagse Kakkers vertelde gastconservator Bert Sliggers ons over de totstandkoming van de expositie, de relevantie en de moeilijkheden en beperkingen van de thema’s als nazipropaganda, Jihadische boeken, seksistische romans en kinderboeken met traditionele rolpatronen. 

Waarom het zo tof was?

  1.  Een oproep op Instagram zorgde ervoor dat mensen die elkaar niet kenden op zaterdag samen kwamen cultuur snuiven! Het grootste gedeelte van de groep was nog nooit in Huis van het Boek geweest en kon zo dit kleine maar fijne museum leren kennen!
  2. Ik realiseerde me weer extra dat boeken en dan met name kinderboeken met hoge oplages bewust en onbewust onze denkbeelden bepalen. Een leuke voorleestip vanuit de groep: Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes!
  3. We praatten over stellingen als ‘moeten boeken met stereotype rolpatronen uit de schoolbieb verdwijnen’ en ‘moet Mein Kampf in de boekhandels te koop zijn’. En het leuke? We hadden allemaal een andere mening!
  4. Ik dook mijn eigen jeugdboekenkast weer eens in en ontdekte dat mijn moeder 25 jaar geleden al vooruitstrevend nadacht over Jip en Janneke. Als je ze omdraait in de tekst, is ineens Janneke de stoere meid en komt Jip erachteraan.
  5. Door de achtergrondinformatie van gastconservator Bert Sliggers konden we de boeken beter in de context van de maatschappelijk actuele thema’s zoals seksisme, racisme en stereotypen zetten.

Deze Cultuursnuiver op Locatie smaakte naar meer: binnenkort de volgende!

  Wat is Cultuursnuiver op Locatie?

Samen met ca. 25 mensen gaan we naar een toffe, nog niet extreem bekende, cultuurlocatie en krijgen we een exclusief kijkje achter de schermen. Eigenlijk zoals je normaal naar een tentoonstelling/voorstelling/presentatie/avond zou gaan, maar dan met iets extra’s.