Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

De Wereld van Jan de Man & Serial

Ik ben groot podcast fan en laat jou graag weten welke luisterverhalen de moeite waard zijn. Dit populaire medium met alleen geluid kent veel verschillende genres, zoals interviews, journalistieke reportages en verhalende podcast. Ik vind het ideaal om te luisteren als ik in de trein zit, of ’s avonds even niet de concentratie heb om een boek te lezen. Hier twee podcasttips waarin de interviewers heel dicht bij verdachten komen te staan. De podcast der podcasten Serial en de Nederlandse De wereld van Jan de Man. Deze podcast is op iedere podcast-app te beluisteren.

De moeder der podcasts is de Amerikaanse podcast Serial, die in 2014, aan het begin van dit medium, miljoenen mensen in de greep hield. Het gaat in de podcast om een zaak uit 1999 waarin Hae Lee gewurgd zou zijn en gedumpt in een bos. Adnan Syed is in 2000 veroordeeld tot levenslang, maar heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Sarah Koening onderzoekt deze zaak als journalist. Ze heeft veel gesprekken met de verdachte in de gevangenis en als luisteraard wil je iedere keer meer weten hoe het verder gaat. Iedere week werd een nieuwe aflevering geüpload en onder luisteraars ontstond een gekte: ze speurden mee op de parkeerplaats, het bos en meer. Deze podcast was een doorslaand succes, een soort Making a Murderer en House of Cards, maar dan voor dit medium.

In De Wereld van de Jan de Man gaat radiomaker Romanee Rodriquez in gesprek met ‘Jan de Man’, een pseudoniem voor een ex-drugscrimineel. In verschillende gesprekken in kroegjes of aan de telefoon vertelt Jan de Man hoe hij in het circuit kwam en hoe hij er uiteindelijk uitstapte. Een podcast over groepsdruk, verwachtingen van het leven en de achterkant van de drugswereld. De echte naam van de ‘ex-crimineel’ en wat hij precies heeft gedaan blijft in het midden, en Jan de Man heeft vetorecht over de podcast, zodat mensen van vroeger de podcast niet aan hem kunnen linken. Zijn verhaal wordt in perspectief geplaatst door gesprekken met politie en kenners, maar het perspectief van Jan de Man staat voorop.

In zowel Serial als De Wereld van Jan de Man krijg je een beeld van een man waarover je normaal alleen in een nieuwsberichtje in de krant zou lezen. Als luisteraar krijg je sympathie en kan je meevoelen met de geïnterviewden. En dit is ook juist het interessante spanningsveld: welk beeld zetten de radiomakers en de geïnterviewden van zichzelf neer. Spreken ze de waarheid, waarom werken ze mee met de podcasts en wat vertellen ze niet. Podcasts met een voor mij nieuw perspectief. 

Info

Wanneer uitgekomen

2014 & 2019

Genre

true crime & Verhalende podcast

maker

Het zuidelijk toneel & this american life