Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Drie podcaststips over geschiedenissen die doorwerken in het heden

In deze blog drie nieuwe historische podcaststips van verhalen die schuren. Twee verhalen over het slavernijverleden en één over de Tweede Wereldoorlog in Azië. Alle drie gaan over geschiedenissen die doorwerken in het heden. Ze zijn informatief en mooi gemaakt. Drie historische podcasts die de moeite waard zijn!

 Podcast Het Kamp van mijn oma

Denk jij bij de Tweede Wereldoorlog direct aan de Jappenkampen? Waarschijnlijk niet. De oorlog in Azië is vaak een vergeten en verzwegen onderdeel. De ontberingen waren vrijwel gelijk aan de concentratiekampen in Europa, maar nadat opgesloten Nederlanders en Indische mensen na 1945 terugkeerden, werd tegen hen gezegd: bij jullie was het tenminste warm. Het leed werd amper erkend en er werd weinig over gesproken.

Het kamp van mijn oma gaat over de oma van Robin Peters, die als jong kind een paar jaar in een Jappenkamp zat. Zij is nu 81, wordt dement en heeft haar hele leeftijd alleen de mooie verhalen uit het kamp verteld. Robin gaat op zoek naar andere verhalen uit de Jappenkampen en leert de geschiedenis kennen van haar oma en hoe deze haar hele leven doorwerkte.

Cultuursnuiver verzamelt meer tips rondom 75 jaar vrijheid, zoals de podcast Tante Jos en twee podcasts over Goed en kwaad gedurende de oorlog.

 

Podcast de Plantage van onze Voorouders

Twee familiegeschiedenissen: één familie had aandelen in een plantage, één familie stamt af van de tot slaaf gemaakten van deze plantage. Een prachtige acht-delige podcast over ongemak, over je blinde vlek. Maar ook over geschiedenis, begrip en je verhouden tot de feiten. Maartje Duin en Peggy Bouva maken van de Plantage van onze Voorouders een persoonlijke zoektocht die over een veel groter verhaal gaat. Echt een prachtige productie, waarin je kan horen dat er veel liefde en tijd inzit. De podcast is een mooi startpunt om als witte Nederlander bekend te raken met de gevoeligheden rondom racisme en wit privilege. Hier vind je de podcast De plantage van onze voorouders.

Meer weten over waarom archieven niet neutraal zijn? Lees dan mijn artikel ´Hoe musea zijn ontstaan en waarom ze niet neutraal zijn´

Podcast Nooit bewust opgeslagen

Journalist en historicus Tessa Hofland maakt de podcast ‘Nooit bewust opgeslagen’, waarin ze opzoek gaat naar hoe de geschiedenis van slavernij doorwerkt in het heden. En specifiek het Rotterdamse heden. Aan de hand van verschillende gesprekken wordt duidelijk dat het slavernijverleden altijd onderdeel is geweest van de stad. Het erfgoed, de welvaart, de huidige bevolking van de stad: allemaal is het niet los te zien van de Rotterdammers die vanaf het begin geïnteresseerd waren in de slavenhandel. Je moet alleen weten waar je moet kijken.

Info

Categorie

75 jaar vrijheid 

Genre

Interviews & Verhalende podcasts