Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Drie podcasts over vrouwen in de geschiedenis

Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Maar zijn om verschillende redenen weinig in de archieven terecht gekomen. Dit betekent echter niet dat ze in het verleden geen rol van betekenis speelden, je moet gewoon beter en anders zoeken. Deze drie podcasts over vrouwen in de geschiedenis laten dat zien! History? Her story! 

Deze drie podcast tips zijn allemaal in het Nederlands en te beluisteren in de bekende podcastapps.

Meer lezen over waarom vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de archieven? Lees de blog: Hoe musea zijn ontstaan en waarom ze niet neutraal zijn.  

Podcast over vrouwen in de geschiedenis - Brontes

1. The Brontës | een podcast over schrijvende vrouwen

Begin negentiende eeuw werden de literaire Brontë zusjes geboren in het Engelse dorpje Haworth. De zussen Charlotte, Emily en Anne schreven en dichten, en brachten hun werk net als veel vrouwen in die tijd uit onder mannelijk pseudoniem. De werken waar de zusters mee in de Engelse literaire canon terecht zijn gekomen zijn Jane Eyre van Charlotte, Wuthering Heights van Emily en Anne’s Tenant of Wildfell Hall. Al in hun eigen tijd werden hun verhalen geprezen om originaliteit.

Het leven van de familie Brontë was niet makkelijk. De moeder van het gezin stierf vroeg, evenals de kinderen zelf en de sombere Engelse omgeving had veel invloed op de werken van Charlotte, Emily en Anne. 

Waarom het luisteren waard?

Deze podcast van Klara vertelt 200 jaar na de geboorte van Emily Bronte in verschillende delen de geschiedenis gemakkelijk en enthousiast. Zo komt de tijdgeest naar voren, de persoonlijke liefdesverhaal voor bijvoorbeeld de Brusselse leraar Monsieur Heger en de verschrikkelijke tragiek van de tuberculose die de familie keer op keer ten deel viel.

Extra tip: de podcast Boeken FM wijdde ook een aflevering aan het werk van de zussen Brontë.

Klara maakt meer mooie, verhalende podcasts. Zo tipte ik eerder Misia, over een bijzondere vrouw in de blog: Vijf podcast tips over Kunst! Van design tot muziek – Cultuursnuiver

Vondel was een vrouw - podcasttip

2. Vondel was een Vrouw | Een podcast over vrouwen in het theater

Vondel, Bredero en Hooft: misschien heb je met Nederlands wel eens van hen gehoord? Er zijn talloze straatnamen naar hen vernoemd, evenals prestigieuze prijzen. Maar ook vrouwelijke schrijvers en acteurs maakten naam in het vroegmoderne theater. Zo schreven Lucretia van Merken en Juliana de Lannoy tragedies en Catharina Questiers blijspelen. Professionals die geen plek kregen in de literaire canon en in de vergetelheid zijn geraakt. 

Waarom het luisteren waard?

Goeie Ouwe Koeien en Theater Kwast maakte over deze bijzondere vrouwen een informatieve en enthousiaste podcast. Theater Kwast stoft ook de verschillende werken dit jaar af door ze weer op het toneel te brengen. Stuk voor stuk beschrijven ze vrouwen in het theater die ik niet kende. 

Cultuursnuiver tipte eerder al de podcast Naakt op een Kleedje, over vrouwen in de kunst. 

His and Herstory podcasts over vrouwen in de geschiedenis

3. His and Herstory | Vrouwen in de geschiedenis

Twee historici maken deze podcast over interessante, voornamelijk vrouwelijke figuren uit de geschiedenis. Rens Bleijenberg en Vincent Brink laten de luisteraar in een laagdrempelige gesprek kennis maken met geschiedenissen die de moeite waard zijn te kennen. Wie zijn bijvoorbeeld Miep Oranje, Bep Turksma en Sarah Josepha Hale? Bonus: ze helpen je ook je eindexamen geschiedenis te halen!

Waarom het luisteren waard?

Bleijenberg en Brink weten waar ze het over hebben en bespreken onderwerpen waar ik nog nooit echt bij stil heb gestaan. Leuk om te luisteren en leerzaam dus!

Info

Categorie 

Kunst & Cultuur 

Genre

Interviews & Verhalende podcasts

Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Met een beetje hulp van deze drie podcasts over vrouwen in de geschiedenis leer je ze kennen!