Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

‘De bibliotheek moet inspireren en verrassen’

‘De bibliotheek moet inspireren en verrassen’

Van brieven en pakketten naar boeken en kunst. Het voormalige Hoofdpostkantoor aan de Neude, middenin het centrum van Utrecht, zal de nieuwe Centrale Bibliotheek herbergen. In het pand van 9500 m2 zal naast boeken ook hedendaagse kunst te vinden zijn. ‘De bibliotheek moet inspireren en verrassen,’ aldus directeur Ton van Vlimmeren.

Na 45 jaar neemt de Centrale Bibliotheek in Utrecht afscheid van zijn locatie op de Oudegracht. De bibliotheek verhuist naar een nieuwe locatie, het oude postkantoor aan de Neude, dat vanaf 13 maart is geopend voor publiek. Lezen, leren, informeren, kunst, cultuur, ontmoetingen en debat: ‘het moet de huiskamer van de stad worden,’ vertelt directeur Van Vlimmeren. ‘De bibliotheek moet fungeren als een gids.’

DIKKE KABELS  

Het oude postkantoor werd in 1924 feestelijk geopend. Het gebouw deed door de opkomende telecom naast postkantoor ook dienst als telefooncentrale. De centrale locatie van het Hoofdpostkantoor was ideaal voor het aanleggen van alle communicatiekabels. Vanaf de Neude liepen dikke telefoonkabels onder de grond naar diverse wijk- en buurttelefooncentrales.

De bekende architect Joseph Crouwel is de man achter het ontwerp van het uit bakstenen opgetrokken bouwwerk. Crouwels stijl is sterk beïnvloed door de Amsterdamse School. Een architectonisch hoogtepunt is de hal van het gebouw, met zijn hoge paroolvormige bakstenen bogen. Het pand is voor de nieuwe bestemming flink onder handen genomen en onder andere uitgebreid met nieuwbouw, maar de historische elementen zijn bewaard gebleven.

KUNST  

In de beginjaren van het pand speelde kunst al een belangrijke rol binnen het gebouw. Enkele jaren na de opening van het pand werd het ontwerp aangevuld met beelden, ornamenten en glas in lood. De beelden in de centrale hal werden geschonken door de bevolking van Utrecht.

Ook in de nieuwe bestemming krijgt kunst een belangrijke rol in het voormalig postkantoor, dat allerlei verschillende functies krijgt. Het grootste deel van het pand zal in beslag worden genomen door de bibliotheek, met boeken, studie- en leesplekken, maar er is ook ruimte voor een filmzaal, theater, winkels, horeca én voor kunst.

GROOT EN KRACHTIG

De bibliotheek zal een permanent podium bieden aan vijf prominente Utrechtse kunstenaars. Van landelijk en internationaal bekende kunstenaars zoals ontwerper Maarten Baas tot nieuwe talent zoals Daan Paans en Jop Vissers Vorstenbosch: de vijf maakten speciaal voor de bibliotheek nieuw werk dat een vaste plek in het gebouw zal krijgen.

Jop Vissers Vorstenbosch maakte een groot paneel met glas, licht en kleur. Het werk van vijf bij vijf meter groot, waar hij een jaar mee bezig is geweest, past precies tussen de pilasters van de ramen en is zowel van binnen als van buiten te bewonderen. Hij werd geïnspireerd door de reis je in een bibliotheek maakt. ‘Een reis van ruis naar helderheid,’ vertelt hij. ‘Die begint als je vol vragen naar de bibliotheek gaat en die eindigt wanneer je de goede informatie vindt.’

Vissers Vorstenbosch vindt de bibliotheek een goede plek voor kunst. ‘Ik vind het belangrijk dat kunst er ineens is, dat je er tegenaan loop zonder dat je naar een museum hoeft te gaan,’ vertelt hij. ‘Maar dan moet het wel groot en krachtig zijn, anders valt het niet op.’

FESTIVAL

De andere kunstenaars die hun werk permanent in de Centrale Bibliotheek zullen tentoonstellen, zijn ontwerper Maarten Baas, Jan Willem Deiman, Frank Halmans en Daan Paans. Jan Willem Deiman liet zich inspireren door de moeder der alfabetten, het Fenicisch alfabet. Zijn zelf ontworpen letters vind je door het hele pand. Voor de kinderhoek maakte Frank Halsman een boekenkast waar je in kan wonen en Daan Paans liet zich voor de afdeling ‘reizen’ inspireren door de sculptuur Löwenmensch, het oudste beeld ooit gevonden. Het werk van Maarten Baas wordt op 9 april in de bibliotheek geïnstalleerd.

Vanaf vrijdag 13 maart is de bibliotheek voor iedereen geopend. Tijdens een twee weken durend festival, zullen 150 gratis activiteiten worden georganiseerd om de bezoeker op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de nieuwe Centrale Bibliotheek. 

Door: martine van der veer

Ik ben 26 jaar en ik ben historicus en journalist. Momenteel werk ik bij de Maand van de Geschiedenis. In mijn vrije tijd snuif ik het liefst cultuur in het museum, op reis en vanuit mijn luie stoel via tv, podcasts en films.

Info

Wanneer

vanaf 13 maart 2020

Plaats

Utrecht

Categorie

Nieuwe Bieb UTrecht

Oude elementen van het Postkantoor in de nieuwe Bibliotheek op de Neude. 

 

Kunstwerk van Jop Vissers Vorstenbosch.

 

Centrale Hal in nieuwe Bibliotheek Utrecht