Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

Cultuur snuiven op verstopte plekken rondom Breukelen

Ontdek de verborgen parels rond de Vecht bij Utrecht

Als je Utrecht via het noorden verlaat, ben je binnen een mum van tijd echt buiten. Volg de vecht richting Oud-Zuylen, Maarssen en Breukelen en ontdek de mooie natuur, vlakbij de stad. Deze zomer fietsen Dainahara van Explore Utrecht en ik langs parels in de regio. Vandaag zijn de Loosdrechtse Plassen aan de beurt en snuiven we cultuur rondom Breukelen. Met het knooppuntennetwerk – een landelijk fietspadennetwerk – rijden we vanuit Utrecht naar Slot Zuylen, Buitenplaats Doornburgh, Breukelen en Kasteel Museum Sypesteyn. Ga jij erop uit in je eigen omgeving? Lees dan zeker deze blog ‘Cultuur snuiven op verstopte plekken rondom Breukelen’.

Over de eerste stop, Slot Zuylen, schreef ik al eerder. Lees hier de blog ‘Forten langs de Hollandse Waterlinie’.

Buitenplaats Doornburgh

Maarssen: Buitenplaats Doornburgh

Als je de Vecht blijft volgen vanuit Utrecht, kom je vanzelf in Maarssen uit. Vlak na het oude centrum vind je een beetje verscholen Buitenplaats Doornburgh met een bijzonder klooster. De buitenplaats en het omliggende landgoed stamt uit de zeventiende eeuw en is een wandeling waard. Rijke families verruilden in deze tijd de steden Amsterdam of Utrecht in de zomer voor een landhuis aan de vecht. Tot begin twintigste eeuw bleef dit huis in het bezit van de familie Huydecoper.

Waar kunst en wetenschap samenkomen

Vanaf 1957 betrok een vrouwelijke kloosterorde het landhuis. Zij lieten naar ontwerp van Jan de Jong een groot, sober en modern ogend kloostercomplex bouwen. Tot 2017 woonden hier zusters. Vanaf dat moment hebben de eigenaren van de Westergasfabriek in Amsterdam en Paleis Soestdijk dit bijzondere erfgoed omgetoverd tot een plek waar wetenschap en kunst samenkomen. Er worden tentoonstellingen, lezingen en workshops geprogrammeerd op het snijvlak van techniek en kunst en de kloostertuin is prachtig ontworpen. Komende zomer is er een tentoonstelling over robots. En tot slot kan je lunchen, borrelen of dineren bij Restaurant De Zusters. Ben je in de buurt? Sla Buitenplaats Doornburgh niet over.

Kijk in de agenda voor de huidige tentoonstellingen en openingstijden.

Knooppuntenroute langs Breukelen en de Loosdrechtse Plassen

Als je het zandpad blijft volgen, fiets je langs de mooiste buitenhuizen naar Breukelen. Je ziet Kasteel Nyenrode aan het water liggen en het historische centrum is zeker een stop waard. Wanneer je doorfietst, kom je in Nieuwersluis. Vlak voor je het dorpje binnen rijdt, ligt aan je linkerhand Fort Nieuwersluis, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een verdedigingslinie die loopt van Flevoland tot Noord-Brabant en op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Lees hier alles over in de blog ‘Forten langs de Hollandse Waterlinie’.

Kasteel Sypesteyn: een verstopte parel

Vanaf Nieuwersluis volg je het Knooppuntennetwerk rondom de Loosdrechtse Plassen. Aan de overkant, in Loosdrecht, vind je een enigszins verstopt museum: Kasteel Museum Sypesteyn. In de vijftiende eeuw bouwde jonkheer Henri van Sypeteyn begin vorige eeuw een kasteel op de oude fundamenten van het familieslot. Althans dat dacht hij, later bleek dit niet de juiste plek. De inrichting van het kasteel is nog grotendeels zoals de jonkheer het in de jaren dertig achterliet.

Maar misschien nog wel indrukwekkender dan het kasteel zelf is de omliggende tuin. Henri van Sypesteyn was zelf kenner van de oud-Nederlandse tuinarchitectuur, schreef er het eerste Nederlandse handboek voor tuingeschiedenis over  en legde de tuin naar eigen smaak aan. Er zijn bijzondere bomen en struiken te vinden; een plek om tot rust te komen.

Erfgoedfestival Gooi en Vecht: Grensverleggers

Komende zomer staat het tweejaarlijks erfgoedfestival in het Gooi en de Vechtstreek in het teken van Grensverleggers. Allerlei culturele instellingen doen hieraan mee, zoals Singer Laren, Beeld en Geluid en Muiderslot. Het programma vind je hier en zit vol rondleidingen en wandelingen langs architectuur en kunst, zelf te volgen via de Spacetime Layers app. Genoeg cultuur te snuiven op verstopte plekken rondom Breukelen!

Kasteelmuur Sypesteyn

Deze blog is onderdeel van de serie Parels in de Regio, een initiatief van Cultuursnuiver en Explore Utrecht.

Nog meer cultuur snuiven in en rondom Utrecht? We hebben nog meer mooie plekken om Utrecht te ontdekken.

Info

Categorie

Parels in de regio

Waar

Buitenplaats Doornburgh, Kasteel Sypesteyn, Breukelen en Slot Zuylen

Komende zomer staat het tweejaarlijks erfgoedfestival in het Gooi en de Vechtstreek in het teken van Grensverleggers.