Snuif Cultuur

In alle vormen en maten

75 jaar Vrijheid tijdens thuisquarantaine

3 tips voor 75 jaar Vrijheid tijdens thuisquarantaine

Dat er door Coronavirus veel van de geplande evenementen rondom 75 jaar Vrijheid niet door kunnen gaan, is ontzettend jammer. Maar het aan huis gekluisterd zijn, het leven een paar versnellingen terug, biedt ook een kans om zelf stil te staan bij de bevrijding van Nederland, 75 jaar geleden. In deze tijden wordt maar weer duidelijk hoe noodzakelijk verbondenheid is. Juist nu de ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog langzaam verdwijnen, is het belangrijk de vrijheid te blijven vieren. In deze blog drie tips voor 75 jaar Vrijheid gedurende de thuisquarantaine.

Kijk tip: In de voetsporen van….

Wat is er precies gebeurd vanaf het moment dat de geallieerden aan land kwamen in Normandië tot aan de bevrijding van Nederland? Ik schreef er begin dit jaar al een blog over, maar Philip Freriks pakte het een stuk beeldender aan. De oud-journaal presentator en presentator van De Slimste Mens werd zelf tijdens de oorlog geboren en treedt de komende zes weken in de voetsporen van de bevrijding. Aan de hand van ooggetuigen verhalen krijg je een goed beeld van wat er het laatste oorlogsjaar in Nederland gebeurde. Iets wat ik zeker niet allemaal wist!

Dolle Dinsdag 

De eerste aflevering start met Dolle Dinsdag, 5 september 1944. Op deze dag ontstak een landelijke bevrijdingskoorts omdat de Geallieerden snel oprukten vanuit Normandië. Binnen no time waren Brussel en Antwerpen bevrijd. Maar de oorlog zou in Nederland nog bijna een jaar duren en Dolle Dinsdag was daarmee ook de start van represailles en veel leed.

Ook een NSB-zoon aan het woord

Freriks interviewt veteranen, een verzetsstrijder maar ook gewone burgers over bijvoorbeeld de bevrijding van Maastricht. In de aflevering komt ook de zoon van een NSB´er aan het woord. Ze gaan naar beladen en bijzondere plekken, zoals Kamp Vught en ouderlijk huizen. Wat is het mooi en confronterend om 75 jaar later de emoties van hen te zien. In de serie komt ook de eigen bevrijding van Philip komt aan bod, hij verloor in april 1945 zijn 9-jarige broertje door een verdwaalde kogel.

De eerste aflevering belooft veel goeds; door de gesprekken kan je het laatste oorlogsjaar heel goed vanaf je bank invoelen. Komende weken op zaterdag te bekijken op NPO2.

Hier kan je meer documentaires van NPO over 75 jaar vrijheid bekijken?  

Lees tip: ‘t Hooge Nest 

Om de tijd thuis goed en vol inspiratie door te komen, maakte ik een lijst met allerlei tips. Geschiedenisdocent Iris van den Brand raadde het boek ’t Hooge Nest aan, en ik las het in twee dagen uit. Dit boek uit 2018 is geschreven door Roxane van Iperen, de bewoner van de villa in Naarden ’t Hooge Nest. Tijdens de renovatie van het huis kwam ze steeds meer te weten over de vorige bewoners, die een verzetsbolwerk bleken te runnen vanaf deze plek. Van Iperen besloot de geschiedenis van de bewoners op te schrijven.

De zussen Brilleslijper

Het boek volgt de geschiedenis van de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper. Wonend in Amsterdam ontvouwt de bezetting zich; vrienden worden geregistreerd en bijeengedreven en het openbare leven van Joden, zoals de concerten van zangeres Lien, wordt steeds verder ingeperkt. De zussen rollen al vroeg het verzet in: ze fungeren in een netwerk van illegale pers, het vervalsen van ID-bewijzen en het doorgeven van informatie. De zussen vluchten met hun gezinnen, ouders en broertje verschillende keren en komen uiteindelijk in ’t Hooge Nest terecht, vlak bij de maîtresse van Mussert, zo blijkt later.

Deze verborgen villa wordt een kruispunt van verzetswerk. Het huis verschuilt vele onderduikers en de zussen en hun mannen blijven actief in het verzet. Tot ze worden verraden en bijna de gehele groep wordt afgevoerd naar concentratiekampen. Verder wil ik niet te veel spoilen, lees het vooral zelf! Een prachtig en emotioneel boek, je voelt het constante gevaar en het verdriet.  

Een aanrader 

Wat ik zelf fijn vind aan het boek is dat er een hele goede balans is tussen het historische en het persoonlijke verhaal. Van Iperen neemt je helemaal mee in de oorlogsjaren van de familie Brilleslijper, maar vertelt ook heel duidelijk de historische context. Hierdoor past het verhaal van deze dappere zussen in de grote lijn van de Tweede Wereldoorlog.

Kijk tips: Anne Frank Vlogt

Hoe bereik je jongeren en maak je hen warm om na te denken over de Tweede Wereldoorlog? Daar schreef ik vorig jaar Herdenken Anno Nu over. Hier komen verschillende vormen voorbij, zoals games. Maar ook Evert_45, een vlogreeks van een jongen die tijdens de Tweede Wereld leefde. En nu krijgt ook dagboekschrijver Anne Frank er een nieuwe vertelvorm bij. 

Hoe zou Anne praten? 

De Anne Frank Stichting bedacht een 15-delige vlogserie van Anne vanuit het Achterhuis op basis van het door haar geschreven dagboek. Je volgt Anne tot de dag dat ze worden opgepakt door de Duitsers. Met een zorgvuldige reconstructie en veel onderzoek trekken ze de geschiedenis naar 2020. Een manier om de steeds minder lezende jongeren met hun eigen mediavormen aan te spreken. Deze vorm is overigens niet nieuw: ook de EO maakte al eens een onderduikserie voor de sociale media; Oorlog.Stories genaamd. Een interessante nieuwe invalshoek van deze 75 jaar oude geschiedenis speciaal voor jongeren van nu.

Bekijk de YouTube serie.

Info

Wanneer

Altijd, vanaf huis 

Categorie

75 jaar vrijheid

In de voetsporen van de bevrijding, Omroep Max. 

 

Cover ‘t Hooge Nest, Roxane van Iperen

 

Anne Frank Vlogt, Anne Frank Huis/Ray van der Bas